Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Судовий дайджест "Протокол" за травень 2016!

Судовий дайджест "Протокол" за травень 2016!

14.06.2016
Просмотров : 2860

За підсумками травня інформаційно-правовий ресурс «Протокол» підготував огляд найцікавіших та найпопулярніших судових рішень, які будуть корисними як практикуючим юристам, так і правникам теоретичного напряму.

Читайте: Судовий дайджест "Протокол" за березень - квітень: 8 найцікавіших рішень!

1. Ціль виправдовує засоби. Розглядаючи справу № 6-62цс14, предметом якої було оскарження незаконних дій державного виконавця, який виніс постанову про відмову у відкритті виконавчого провадження, мотивуючи це тим, що судовий наказ не містив ідентифікаційного номера або реквізитів паспорта, Верховний Суд України зазначив, що відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови державним виконавцем у відкритті виконавчого провадження. На думку ВСУ в даному випадку державний виконавець повинен був реалізувати надане йому законом право на отримання інформації, у тому числі конфіденційної.

Аналізуйте судовий акт: Відсутність у виконавчому листі ідентифікаційного номера боржника не є підставою для відмови державним виконавцем у відкритті виконавчого провадження (ВСУ у справі № 6-62цс14)

2. Хто не встиг, той запізнився! На відміну від попереднього рішення, у справі № 6-711цс15 про оскарження постанови про відкриття виконавчого провадження Верховний Суд України утримався від широкого тлумачення норм права та, спираючись на імперативні норми закону, дав зрозуміти, що строк пред’явлення виконавчого листа до виконання не може бути змінено судом.

Аналізуйте судовий акт: Виконавчий лист предявляється до виконання протягом року незвважаючи навіть якщо сам лист містить інший строк (ВСУ від 20 січня 2016р.)

3. Справедлива людяність суду. Перевершуючи самого себе та залишаючи надію на пошук справедливості в довгих коридорах судової ланки України, Верховний Суд України у справі 6-372цс16 від 27 квітня 2016 р. став на сторону особи-інваліда, яка відчайдушно захищала свої права на належне їй нерухоме майно. Зокрема, суд чітко підкреслив, що нотаріальне посвідчення, прочитання та роз’яснення нотаріусом тексту договору дарування сторонам є недостатнім для правильного сприйняття особою-інвалідом фактичних обставин правочину на момент його підписання. Особливій увазі повинно приділятися таким обставинам як: вік цієї особи, його стан здоров'я та потреба у зв'язку із цим у догляді й сторонній допомозі; наявність спірного житла як єдиного; відсутність фактичної передачі спірного нерухомого майна за оспорюваним договором дарувальником обдаровуваному та продовження позивачем проживати в спірній квартирі після укладення договору дарування.

Аналізуйте судовий акт: Що треба розуміти під терміном "вплив тяжкої обставини" та "вкрай невигідні умови" для визнання недійсним правочину за ст. 233 ЦК України (Постанова ВСУ у справі № 6-551цс16 від 06 квітня 2016р.)

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст