Главная Блог Новости Суд тричі засуджував поліцейських, аж поки не сплив термін їх відповідальності

Суд тричі засуджував поліцейських, аж поки не сплив термін їх відповідальності

02.08.2019
Просмотров : 1955

Судова система так довго визначалася із обставинами інциденту навколо побиття працівниками поліції громадянина, що сплив термін притягнення винних до відповідальності. Справу було закрито.

Із цією ситуацією розбирався Європейський суд з прав людини у рішенні «Гюлканат проти Туреччини» (№ 38176/08), передає інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Три співробітники поліції прийшли до дому Асура Гюлканата (Aşur Gülkanat) і запропонували проїхати з ними до поліцейського відділку. По дорозі вони зупинилися в лісі. Один з поліцейських звинуватив Гюлканата в переслідуванні його невістки, почав ображати, після чого чоловіка побили. Коли постраждалого доставили до відділку, Гюлканат поскаржився старшому офіцеру на інцидент, що стався, і попросив його організувати медичне обстеження. Але цей це клопотання було відхилене. Чоловіка відпустили цього ж дня без складення протоколу.

Згодом він звернувся до прокуратури та пройшов медичне обстеження, яке виявило тілесні ушкодження. Співробітники поліції були обвинувачені у зловживанні повноваженнями і жорстокому поводженні, а старший офіцер – у неналежному здійсненні професійних обов’язків.

Згодом їх було засуджено до позбавлення волі, але покарання замінене на умовний штраф. Це рішення було скасоване касаційним судом. Через два роки співробітники поліції знову були визнані винними, але касаційний суд скасував і це рішення. Ще через три роки поліцейських засудили втретє, але касаційний суд постановив, що провадження вже було погашене давністю (на момент ухвалення цього рішення минуло майже дев’ять років від вчинення злочину).

Згадайте новину: Чи є порушенням Конвенції відмова у апеляції з формальних підстав? («Курнет проти Польщі»)

Посилаючись на статтю 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Гюлканат звернувся до ЄСПЛ. Він скаржився на жорстоке поводження співробітників поліції та тривалість провадження, відкритого проти них. Заявник, зокрема, стверджував, що співробітники поліції користувалися повним імунітетом від переслідування у зв’язку з перебігом терміну притягнення до відповідальності.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 3 як в частині нелюдського поводження, так і в частині розслідування та присудив 5000 євро відшкодування моральної шкоди.

Згадайте новину:Коли суд може позбавити обвинуваченого права на допит свідка (справа «Фамуляк проти України»)

З релізом мовою оригіналу можна ознайомитися за посиланням.

Прес-реліз,
виданий Секретарем Суду
ЄСПЛ 254 (2019)
09.07.2019

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст