Главная Блог Аналитические статьи Статьи Спори з ОКУ. Останні тенденції судової практики

Спори з ОКУ. Останні тенденції судової практики

28.08.2018
Просмотров : 3036

Автори:

Мисник Наталія

Анастасія Поліщук

Надія Ковальчук

Історія виникнення, поняття та функції ОКУ

Згідно п. б ч.1 ст. 15 Закону України «Про авторське право та суміжні права» (далі - Закон) автор має виключне право дозволяти або забороняти використання власних творів.

Управління своїми правами автори здійснюють особисто, через повіреного або через організацію колективного управління.

Очевидно, що жоден автор не в змозі самостійно відстежити правомірність використання результатів своєї праці, оскільки це відволікатиме його від творчого процесу.

Треті особи (повірені) також навряд чи впораються з цією задачею, адже використання об’єктів інтелектуальної власності може здійснюватись по всьому світу і одна людина фізично не може проконтролювати ці процеси. За таких обставин ефективно відстежити порушення авторських прав можуть лише професійні об'єднання - Організації колективного управління (ОКУ).

Організації колективного управління - це установи, яким автори творів або правовласники можуть передавати свої повноваження на управління авторськими правами. ОКУ можуть діяти від імені авторів творів, укладати договори з користувачами, погоджувати розмір винагороди (роялті), збирати, розподіляти і виплачувати зібрану винагороду авторам.

Найпершу ОКУ було створено в 1777 році за ініціативи П'єра Огюста де Бомарше, автора "Весілля Фігаро". Ця організація мала назву "Бюро по драматичному законодавству" і займалась виключно захистом прав драматургів. У 1829 році Бюро було трансформовано у Товариство драматичних авторів і композиторів, розширивши свою діяльність і на музичну сферу.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст