Главная Блог Аналитические статьи Статьи Що собою являють правила внутрішнього трудового розпорядку в закладах охорони здоров’я? Яка відповідальність за їх недотримання? Чи існують винятки, коли в порушення правил, допуск в лікарню є законним?

Що собою являють правила внутрішнього трудового розпорядку в закладах охорони здоров’я? Яка відповідальність за їх недотримання? Чи існують винятки, коли в порушення правил, допуск в лікарню є законним?

31.10.2016
Автор: GARO LAW OFFICE
Просмотров : 7133

В закладах охорони здоров’я існують певні правила поведінки як для медичних працівників, так і для відвідувачів та хворих.

Для медичних працівників закладу охорони здоров’я.

Відповідно до українського законодавства, трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил (ст. 142 Кодексу Законів України про Працю - надалі КЗпП). Правила внутрішнього трудового розпорядку повинні бути розроблені у закладах охорони здоров’я не залежно від їх форми власності.

Правила внутрішнього трудового розпорядку є локальним нормативним документом підприємств, в тому числі і закладів охорони здоров’я, що регламентує чітку організацію праці: встановлює режим робочого дня та відпочинку, порядок прийняття на роботу та звільнення з роботи працівників, визначає взаємні обов’язки роботодавців і працівників, встановлює періодичність і строки видачі заробітної плати, порядок і підстави притягнення працівників до дисциплінарної відповідальності, тощо.

Так, до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов’язаний ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором (п. 2 ст. 29 КЗпП).

Згідно з ч.1 ст.21 КЗпП працівник зобов’язується виконувати роботу за трудовим договором і має дотримуватися внутрішнього трудового розпорядку. Стаття 159 КЗпП передбачає, що працівник в тому числі зобов'язаний додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації.

Таким чином, трудовим законодавством встановлено прямий обов’язок дотримання працівником правил внутрішнього трудового законодавства того підприємства, установи чи організації на якому він працює, а їх порушення передбачає встановлену законом відповідальність.

Зокрема, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадках: систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення (п.3 ч.1 ст.40 КЗпП).

Таким чином, за порушення медичним працівником Правил внутрішнього трудового розпорядку до нього може бути застосовано дисциплінарне стягнення, а також звільнення.

Для пацієнта закладу охорони здоров’я.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст