Главная Блог Аналитические статьи Статьи Проблеми судового захисту особистих немайнових прав автора на твори науки, літератури та мистецтва

Проблеми судового захисту особистих немайнових прав автора на твори науки, літератури та мистецтва

06.08.2018
Просмотров : 8974

Актуальність дослідження зумовлена тим, що кожна категорія судових справ має свої особливості розгляду. Не є винятком і справи щодо захисту авторських прав, зокрема, пов’язаних з особистими немайновими правами автора на твори науки, літератури та мистецтва. Охорона та захист авторського права на сучасному етапі відіграє важливе значення, оскільки це пов’язано з тим, що ринкова економіка дає широкі можливості для розвитку правовідносин у сфері творчої діяльності і як наслідок спостерігається широкий розмах посягань на авторське право.

Беручи до уваги те, що новації складають вагому частину людського життя, новітні технології практично стали вигідним товаром. Зважаючи на вищевикладене, поширюється кількість судових справ у сфері захисту авторських прав. Разом з тим, при розгляді вказаних справ виникають певні труднощі та проблеми. На нашу думку важливим є дієвий механізм захисту прав автора на твори науки, літератури та мистецтва, тому доцільно дослідити судову практику, законодавство та актуальні наукові праці з метою подальшого удосконалення та вирішення проблемних питань.

Перш за все, слід відзначити про необхідність розмежування понять охорони та захисту відповідних прав автора. Так, охорона є встановленням всієї системи правових норм, спрямованих на дотримання прав авторів, суб’єктів суміжних прав та їхніх правонаступників. В той час як захист - це сукупність заходів, метою яких є відновлення і визнання цих прав у разі їх порушення.

Аналіз наукових джерел та чинного законодавства дав змогу з’ясувати, що існують дві основні форми захисту авторських прав:

- неюрисдикційна - передбачає дії юридичних і фізичних осіб щодо захисту своїх авторських прав на твір, які вони здійснюють самостійно, без звернення в державні або інші компетентні органи. При цьому маються на увазі тільки законні способи захисту, такі, як, наприклад, повідомлення порушника про існування авторських прав і пропонування вирішити суперечку шляхом переговорів.

- юрисдикційна - передбачає діяльність уповноважених державою органів щодо захисту порушених прав або прав, що оскаржуються. Суть такої форми захисту полягає в тому, що особа, права якої порушені неправомірними діями, може звернутися за захистом своїх прав у спеціально вповноважені державні органи - суд, Антимонопольний комітет та ін.

При цьому, юрисдикційна форма захисту прав автора може здійснюватися з використанням таких процедур: цивільно-правової, кримінально-правової, адміністративно-правової. За загальним правилом захист авторських і суміжних прав і охоронюваних законом інтересів здійснюють у судовому порядку.

Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, можна зробити висновок що судовий захист особистих немайнових прав автора на твори науки, літератури та мистецтва належить до юрисдикційної форми захисту прав.

Слід зауважити, що у вітчизняній практиці судовий порядок захисту авторських прав є переважним, на відміну від закордонної, де досудові способи захисту отримали більш широке застосування. Так, одним зі способів захисту прав авторського права є процедура примирення. Як свідчить практика у США, більшість справ відносно порушення прав на об’єкти інтелектуальної власності не доходять до суду. При цьому примирення найбільш переважне в тих випадках, коли сторони конфлікту мають намір зберегти між ними господарські зв’язки та вирішити питання приватним шляхом. Ця форма передбачає вибір або призначення мирового посередника, який намагатиметься надати допомогу сторонам в урегулюванні їхнього спору. Тому для більш ефективного захисту авторських прав на думку деяких дослідників вбачається за необхідне запровадження зарубіжного досвіду щодо претензійного захисту прав та застосування процедури примирення, а також введення практики спеціалізації суддів на розгляді справ про захист прав інтелектуальної власності та авторського права.

Засобом судового захисту авторських і суміжних прав і охоронюваних законом інтересів є позов, тобто звернена до суду вимога про здійснення правосуддя, з одного боку, і звернена до відповідача матеріально-правова вимога про виконання покладеного на нього обов’язку або про визнання наявності чи відсутності правопорушення - з іншого. Якщо авторське порушено або оспорено, суд зобов’язаний прийняти і розглянути позовну заяву.

Спеціальною формою захисту авторських і суміжних прав і охоронюваних законом інтересів слід визнати адміністративний порядок їх захисту. Його застосовують як виняток із загального правила, тобто в прямо зазначених законом випадках.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст