У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:
1) виноградарсько-виноробна галузь - сукупність підприємств, організацій, науково-дослідницьких закладів, зайнятих у сфері виробництва винограду, виробництва і реалізації виноробної продукції;
2) виноградарство - сукупність організаційних і технологічних прийомів розмноження, культивування і збору винограду;
{Пункт 2 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
3) виноробство - сукупність організаційних і технологічних прийомів виготовлення виноробної продукції;
{Пункт 3 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
4) виноградники - промислові насадження винограду для виноробства на площі понад 0,5 гектара;
{Пункт 4 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
5) зрідженість виноградників - відсоткове відношення неіснуючих кущів до номінальної (розрахункової) їх кількості на даній площі;
6) столові сорти винограду - сорти винограду, що вирощуються для споживання у свіжому вигляді;
{Пункт 6 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
7) технічні сорти винограду - сорти винограду, призначені для виробництва виноробної продукції;
{Пункт 7 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
8) гібриди прямі виробники - сорти винограду першого покоління від схрещування сортів виду Vitis vinifera з іншими видами винограду роду Vitis: Зейбель, Террас, Бако, Кастель, Кудерк, Отелло, Жакез, Клінтон, Ербемон;
{Пункт 8 статті 1 в редакції Законів № 3427-IV від 09.02.2006 , № 2974-VI від 03.02.2011 }
9) районовані сорти винограду - визначені для певної зони виноградарства сорти винограду, що забезпечують найбільшу господарську ефективність виноградарства і виноробства в цій місцевості та включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні;
10) зона виноградарства - географічна територія України з придатними агроекологічними умовами для розведення культури винограду;
11) сусло - свіжовіджатий сік, що одержують при подрібненні та пресуванні винограду чи мезги, призначений для виробництва виноматеріалів, бродіння якого здійснюється у місці переробки винограду;
{Пункт 11 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
12) вино - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового, ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об'ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів;
{Пункт 12 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2974-VI від 03.02.2011 , № 2245-VIII від 07.12.2017 }
13) виноробна місцевість - територія, на якій технічні сорти винограду постійно досягають цукристості у суслі не менш як 150 г/куб. дм (на території Автономної Республіки Крим - 160 г/куб. дм);
14) виноматеріали виноградні - продукти первинної переробки винограду, призначені для виробництва вин та іншої виноробної продукції;
15) виноматеріали коньячні - молоді натуральні сухі виноматеріали, виготовлені з винограду у "білий" спосіб з дотриманням технологічних особливостей і призначені для виробництва спирту коньячного;
{Пункт 15 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
16) виноматеріали шампанські - виноматеріали, виготовлені з регламентованих сортів винограду у "білий" спосіб за спеціальною технологією і призначені для виробництва шампанського України та ігристих вин;
{Пункт 16 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 }
17) вино газоване - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його штучного насичення діоксидом вуглецю;
{Пункт 17 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
18) вино ігристе - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах;
{Пункт 18 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 }
Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.
Полный текстCopyright © 2014-2024 «Протокол». Все права защищены.