Главная Блог Аналитические статьи Статьи Про право відступу від попередньої правової позиції ВС з огляду на положення Конституції та загальні засади кримінального провадження.

Про право відступу від попередньої правової позиції ВС з огляду на положення Конституції та загальні засади кримінального провадження.

21.02.2020
Просмотров : 8982
Адвокат Несінов О.М. автор книг «Складові успіху у кримінальному процесі»

Згадайте новину: Виходить книга адвоката Несінова О.М. "Складові успіху в кримінальному процесі" КНИГА ДРУГА

Приймаючи кримінально процесуальний кодекс, законодавець визнав що його якість не є бездоганною, а його положення можуть не регулювати, або неоднозначно регулювати питання кримінального провадження (ч.6.ст.9 КПК). Для такого випадку передбачено застосування загальних засад кримінального провадження наведених в ст. 7 КПК, (129 Конституції України).

03.10.2017р. КПК доповнено статтями 434-1, 434-2 – які передбачають можливість відступу від попередніх висновків Верховного Суду (ВС), щодо застосування норми права у подібних правовідносинах.

Саме їх зміст, практику застосування, пропоную проаналізувати в контексті положень Конституції України та загальних засад кримінального провадження.

Кримінальне процесуальне законодавство складається не тільки з КПК, але й Конституції України, міжнародних договорів, та інших законів України (ч. 2. Ст. 1 КПК).

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії (ст.8 Конституції).

Однією з засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом;

( ст. 129 Конституції, п.3 ч.1 ст. 7 КПК ст. 9 Закону «Про судоустрій та статус судів»України)

Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом ( ч.1 ст. 36 Закону «Про судоустрій та статус судів»).

Таким чином можливість забезпечення сталості та єдності судової практики для ВС поставлена в залежність від порядку та способу, який законодавець визначив процесуальним законом.

Читайте статтю: Застосовані в книгах «Складові успіху у кримінальному процесі » методи захисту вкотре довели свою ефективність. Виправдувальний вирок Самарського районного суду м.Дніпро від 15.11.2019р. за ч.2 ст. 307 КК України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст