Главная Блог Аналитические статьи Статьи Про підвищення дисципліни виконання договорів або прагматика третейського судочинства.

Про підвищення дисципліни виконання договорів або прагматика третейського судочинства.

28.12.2021
Просмотров : 3508

Підвищення дисципліни виконання договорів є одним з пріоритетів, які виділяє Уряд. Зокрема, в цій частині Програма діяльності Кабінету Міністрів України передбачає створення ефективних систем медіації, третейських судів та арбітражів, альтернативних державним судам.

Поширення застосування третейських судів є одним з пріоритетних напрямків судової реформи, що є складовою всіх бачень розвитку сфери вирішення спорів, в чому збігаються і Президент України, і Кабінет Міністрів, і міжнародні організації і партнери нашої держави.

Судова система нажаль не може сьогодні запропонувати настільки швидкого, якісного і безстороннього вирішення господарських спорів, як арбітражні інституції. Судова тяганина часто супроводжується непередбачуваними ризиками, обумовленими наявністю неформальних впливів на різних етапах багатоінстанційного розгляду, що робить процес вирішення спору довгим, непрогнозованим та не зручним для сторін.

Дисципліна виконання договірних зобов’язань є важливим елементом економічного розвитку як держави, так і кожного господарюючого суб’єкта.

Відповідаючи на зазначений запит, Торгово-промислова палата України доклала багато зусиль для того, щоб забезпечити підприємства як державної, так і інших форм власності дієвими і ефективними механізмами захисту прав сторін господарських зобов’язань.

При Торгово-промисловій палаті утворені і діють такі органи з врегулювання спорів, як Міжнародний комерційний арбітражний суд, Морська арбітражна комісія, та Третейський суд.

Торгово-промислова палата України в липні 2020 року істотно оновила список третейських суддів, до складу яких входять відомі фахівці в галузі арбітражу, які мають досвід вирішення спорів не тільки в Україні, але й в іноземних арбітражних інституціях.

Бренд Торгово-промислової палати України загальновідомий, та до неї існує найвища довіра в представників бізнесу.

Раніше внаслідок ефективної взаємодії Торгово-промислової палати України та Третейської палати України з законодавчою владою ухвалено і впроваджено в життя зміни до процесуального законодавства, які значно покращили підтримку державними судами роботи міжнародного арбітражу та третейських судів.

Змінами законодавства усунуто перешкоди у діяльності третейських судів, внаслідок чого вони мають повну компетенцію розглядати значний спектр господарських спорів, рішення їх не оскаржуються, та виконуються примусово так само, як і рішення державних судів.

При укладенні договорів з іноземними контрагентами як правило вносяться арбітражні застереження про вирішення спорів Міжнародним комерційним арбітражним судом при Торгово-промисловій палаті України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст