Главная Сервисы для юристов Законы Про охорону прав на винаходи і корисні моделі Стаття 28. Права, що випливають з державної реєстрації винаходу (корисної моделі)

Стаття 28. Права, що випливають з державної реєстрації винаходу (корисної моделі)

Предыдущая

34/46

Следующая

{Назва статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом № 816-IX від 21.07.2020 }

1. Права, що випливають з державної реєстрації винаходу (корисної моделі), діють від дати, наступної за датою державної реєстрації винаходу (корисної моделі).

Права, що випливають з державної реєстрації секретного винаходу (секретної корисної моделі), діють від дати внесення інформації про секретний винахід (секретну корисну модель) до відповідного Реєстру.

{Частина перша статті 28 в редакції Закону № 816-IX від 21.07.2020 }

2. Володілець патенту має право використовувати винахід (корисну модель) на свій розсуд, якщо таке використання не порушує прав інших володільців патенту.

{Абзац перший частини другої статті 28 в редакції Закону № 816-IX від 21.07.2020 }

Використання секретного винаходу (корисної моделі) володільцем патенту має здійснюватися з додержанням вимог Закону України "Про державну таємницю" та за погодженням із Державним експертом.

Взаємовідносини при використанні винаходу (корисної моделі), володільцями патенту на який є кілька осіб, визначаються договором між ними. У разі відсутності такого договору кожний володілець патенту може використовувати винахід (корисну модель) за своїм розсудом, але жоден з них не має права давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання винаходу (корисної моделі) та передавати права на винахід (корисну модель) іншій особі без згоди інших володільців патенту.

{Абзац третій частини другої статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом № 816-IX від 21.07.2020 }

Використанням винаходу (корисної моделі) визнається:

виготовлення продукту із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), застосування такого продукту, пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого продукту в зазначених цілях;

{Абзац п'ятий частини другої статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом № 34-IV від 04.07.2002 , в редакції Закону № 850-IV від 22.05.2003 }

застосування процесу, що охороняється патентом, або пропонування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей процес, знає про те, що його застосування забороняється без згоди володільця патенту або, виходячи з обставин, це і так є очевидним.

{Абзац шостий частини другої статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом № 850-IV від 22.05.2003 }

{Абзац сьомий частини другої статті 28 виключено на підставі Закону № 850-IV від 22.05.2003 }

Продукт визнається виготовленим із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), якщо при цьому використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу (корисної моделі), або ознаку, еквівалентну їй.

Процес, що охороняється патентом, визнається застосованим, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

{Абзац дев'ятий частини другої статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом № 850-IV від 22.05.2003 }

Будь-який продукт, процес виготовлення якого охороняється патентом, за відсутністю доказів протилежного вважається виготовленим із застосуванням цього процесу за умови виконання принаймні однієї з двох вимог:

{Частину другу статті 28 доповнено абзацом згідно із Законом № 850-IV від 22.05.2003 }

продукт, виготовлений із застосуванням процесу, що охороняється патентом, є новим;

{Частину другу статті 28 доповнено абзацом згідно із Законом № 850-IV від 22.05.2003 }

існують підстави вважати, що зазначений продукт виготовлено із застосуванням даного процесу і володілець патенту не в змозі шляхом прийнятних зусиль визначити процес, що застосовувався при виготовленні цього продукту.

{Частину другу статті 28 доповнено абзацом згідно із Законом № 850-IV від 22.05.2003 }

В такому разі обов'язок доведення того, що процес виготовлення продукту, ідентичного тому, що виготовляється із застосуванням процесу, який охороняється патентом, відрізняється від останнього, покладається на особу, щодо якої є достатні підстави вважати, що вона порушує права володільця патенту.

{Частину другу статті 28 доповнено абзацом згідно із Законом № 850-IV від 22.05.2003 }

Право володільця патенту на винахід, об’єктом якого є біологічний матеріал, поширюється на будь-який інший біологічний матеріал із такими самими характеристиками, одержаний із такого біологічного матеріалу шляхом відтворення чи розмноження в подібній або іншій формі.

{Частину другу статті 28 доповнено абзацом чотирнадцятим згідно із Законом № 816-IX від 21.07.2020 }

Право володільця патенту на винахід, об’єктом якого є процес одержання біологічного матеріалу, поширюється на біологічний матеріал, безпосередньо одержаний із застосуванням цього процесу, та на будь-який біологічний матеріал із такими самими характеристиками, одержаний від нього шляхом відтворення чи розмноження в подібній або іншій формі.

{Частину другу статті 28 доповнено абзацом п'ятнадцятим згідно із Законом № 816-IX від 21.07.2020 }

Право володільця патенту на винахід, об’єктом якого є продукт із генетичною інформацією, поширюється на будь-який матеріал (крім зазначеного в абзаці одинадцятому частини третьої статті 6 цього Закону), який містить цей продукт та в якому генетична інформація виконує свою функцію.

Предыдущая

34/46

Следующая

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст