Главная Сервисы для юристов Законы Про наукову і науково-технічну діяльність Стаття 15. Національна академія наук України та національні галузеві академії наук

Стаття 15. Національна академія наук України та національні галузеві академії наук

Предыдущая

41/141

Следующая

Національна академія наук України та національні галузеві академії наук - Національна академія аграрних наук України, Національна академія медичних наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія правових наук України, Національна академія мистецтв України (далі - національні академії) є державними науковими організаціями, заснованими на державній власності.

{Частина перша статті 15 в редакції Закону № 5460-VI від 16.10.2012 }

Кошти на забезпечення діяльності національних академій щорічно визначаються у Державному бюджеті України окремими рядками. Фінансування академій може здійснюватися за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України.

{Частина друга статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

До складу національних академій можуть входити наукові установи, підприємства, організації, об'єкти соціальної сфери, що забезпечують їх діяльність.

{Частина третя статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

Державне управління у сфері наукової і науково-технічної діяльності національних академій здійснюється згідно з законодавством України у межах, що не порушують їхньої самоврядності у вирішенні питань статутної діяльності і свободи наукової творчості.

{Частина четверта статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

Самоврядність національних академій полягає у самостійному визначенні тематики досліджень, своєї структури, вирішенні науково-організаційних, господарських, кадрових питань, здійсненні міжнародних наукових зв'язків.

{Частина п'ята статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

Національні академії виконують замовлення органів державної влади стосовно розроблення засад державної наукової і науково-технічної політики, проведення наукової експертизи проектів державних рішень і програм.

{Частина шоста статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

Національні академії щорічно звітують перед Кабінетом Міністрів України про результати наукової і науково-технічної діяльності та використання коштів, виділених їм із Державного бюджету України.

{Частина сьома статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

Національна академія наук України - вища наукова організація України, яка організує і здійснює фундаментальні та прикладні дослідження з найважливіших проблем природничих, технічних і гуманітарних наук, а також координує здійснення фундаментальних досліджень в наукових установах та організаціях незалежно від форм власності. При Національній академії наук України створюється міжвідомча рада з координації фундаментальних досліджень в Україні (далі - рада). Положення про раду та її склад затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Національні галузеві академії наук координують, організують і проводять дослідження у відповідних галузях науки і техніки.

Держава передає національним академіям у безстрокове безоплатне користування без права зміни форми власності основні фонди, а також обігові кошти. Використання майна, переданого національним академіям, здійснюється ними відповідно до законодавства та статутів національних академій. Земельні ділянки надаються національним академіям у постійне користування або в оренду відповідно до земельного законодавства України.

{Частина десята статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1377-IV від 11.12.2003 , № 5460-VI від 16.10.2012 }

{Частину одинадцяту статті 15 виключено на підставі Закону № 5460-VI від 16.10.2012 }

Національна академія наук України та національні галузеві академії наук України здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України та своїх статутів, які приймаються загальними зборами відповідної академії і затверджуються Кабінетом Міністрів України.

{Частина дванадцята статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3065-III від 07.02.2002 ; в редакції № 5460-VI від 16.10.2012 }

Загальні збори Національної академії наук України та національних галузевих академій наук мають виключне право вибирати вчених України дійсними членами (академіками) та членами-кореспондентами, а іноземних вчених - іноземними членами відповідних національних академій.

{Частина тринадцята статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5460-VI від 16.10.2012 }

Предыдущая

41/141

Следующая

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст