Прикінцеві та перехідні положення

/

{Назва розділу ІХ в редакції Закону № 2246-IX від 12.05.2022 }

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

1 - 1 . Установити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні, Кабінет Міністрів України може встановлювати особливості здійснення фітосанітарного контролю вантажів з об’єктами регулювання, що ввозяться на митну територію України (крім транзиту).

{Розділ IX доповнено пунктом 1 - 1 згідно із Законом № 2173-IX від 01.04.2022 }

1 - 2 . Установити, що під час воєнного стану та протягом 90 днів з дати його припинення або скасування:

1) огляд та відбір зразків для цілей фітосанітарної експертизи (аналізів) можуть здійснюватися державними фітосанітарними інспекторами та/або фахівцями фітосанітарної лабораторії, включеної до Переліку фітосанітарних лабораторій, передбаченого підпунктом 2 цього пункту.

{Абзац перший підпункту 1 пункту 1 - 2 розділу IX із змінами, внесеними згідно із Законом № 3221-IX від 30.06.2023 }

Зразки, відібрані суб’єктами, зазначеними у цьому підпункті:

можуть направлятися до будь-якої фітосанітарної лабораторії, включеної до Переліку фітосанітарних лабораторій, для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів);

засвідчують фітосанітарний стан всієї партії вантажу.

Відбір зразків здійснюється відповідно до методів інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів), затверджених відповідно до цього Закону;

2) уповноваження лабораторій на проведення огляду, відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізів) здійснюється відповідно до цього підпункту.

Лабораторія уповноважується на проведення відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізів) у разі наявності акредитації відповідно до стандартів ISO/IEC 17025, ДСТУ ISO 17025 на проведення робіт із відбору зразків та/або визначення фітосанітарного стану рослин і продукції рослинного походження у галузі застосування методів діагностики шкідливих організмів за одним або кількома видами аналізів (експертиз): ентомологія, мікологія, бактеріологія, фітогельмінтологія, вірусологія, гербологія.

{Абзац другий підпункту 2 пункту 1 - 2 розділу IX в редакції Закону № 3221-IX від 30.06.2023 }

Відбір зразків здійснюється фахівцями фітосанітарної лабораторії, включеної до Переліку фітосанітарних лабораторій, виключно у разі уповноваження такої лабораторії на проведення для цілей фітосанітарної експертизи (аналізів) та спільно з державним фітосанітарним інспектором, який забезпечує контроль за відбором зразків фахівцями такої лабораторії. Відсутність державного фітосанітарного інспектора під час відбору зразків фахівцями фітосанітарної лабораторії, включеної до Переліку фітосанітарних лабораторій, за умови подання повідомлення відповідно до законодавства, не є підставою для відмови у проведенні фітосанітарної експертизи (аналізів), а також видачі фітосанітарного сертифіката. При цьому факт відбору зразків фіксується засобами фото- та відеофіксації.

{Абзац підпункту 2 пункту 1 - 2 розділу IX в редакції Закону № 3221-IX від 30.06.2023 }

Для уповноваження лабораторія направляє в електронній або паперовій формі до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері карантину рослин:

{Абзац підпункту 2 пункту 1 - 2 розділу IX із змінами, внесеними згідно із Законом № 2775-IX від 16.11.2022 }

копію чинного атестата про акредитацію;

заяву довільної форми із зазначенням:

інформації про види робіт, які лабораторія має намір проводити, зокрема огляд, відбір зразків, фітосанітарну експертизу (аналізи) в частині визначення фітосанітарного стану об’єктів регулювання у галузі застосування методів діагностики шкідливих організмів за одним або кількома видами аналізів (ентомологія, мікологія, бактеріологія, фітогельмінтологія, вірусологія, гербологія) та з уточненням методу проведення таких аналізів;

контактних даних.

Лабораторія, уповноважена відповідно до цього підпункту, включається до Переліку фітосанітарних лабораторій.

{Абзац дев’ятий підпункту 2 пункту 1 - 2 розділу IX в редакції Закону № 3221-IX від 30.06.2023 }

Рішення про уповноваження та включення лабораторії до Переліку фітосанітарних лабораторій або про відмову в уповноваженні центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері карантину рослин, приймає протягом шістнадцяти робочих годин з моменту одержання ним документів, зазначених у цьому підпункті.

{Абзац підпункту 2 пункту 1 - 2 розділу IX із змінами, внесеними згідно із Законом № 2775-IX від 16.11.2022 }

Якщо протягом шістнадцяти робочих годин з моменту одержання документів, зазначених у цьому підпункті, рішення про відмову в уповноваженні не прийнято, лабораторія підлягає обов’язковому включенню центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері карантину рослин, до Переліку фітосанітарних лабораторій та має право на проведення огляду, відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізів) як фітосанітарна лабораторія, включена до Переліку фітосанітарних лабораторій.

{Абзац підпункту 2 пункту 1 - 2 розділу IX із змінами, внесеними згідно із Законом № 2775-IX від 16.11.2022 }

Результати фітосанітарної експертизи (аналізів), проведеної фітосанітарною лабораторією, включеною до Переліку фітосанітарних лабораторій, визнаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері карантину рослин, для цілей видачі сертифікатів, передбачених цим Законом.

Виключною підставою для прийняття рішення про відмову в уповноваженні є відсутність або недостовірність документів, зазначених у цьому підпункті.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері карантину рослин, веде Перелік фітосанітарних лабораторій, підтримує його в актуальному стані та оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті.

/

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст