Коментар до Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 19.10.2022 р справа № 160/12670/22

Нагадаємо, що 01.07.2022р. ВРУ був прийнятий Закон України №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», яким було внесено зміни до КЗпП, а саме, у ч. 3 ст. 119 слова "зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток" замінено словами "зберігаються місце роботи і посада". Вказані зміни набрали чинності 19.07.2022 р.

В результаті більшість роботодавець припинила нараховувати мобілізованим середні заробіток. Причому навіть тим, хто був мобілізований до 19 липня. Чи не порушується при цьому закон?

Зміст справи

Мобілізований працівник отримав наказ №307/о від 19.07.2022 від роботодавця про припинення виплати середнього заробітку на час його призову на військову службу.

Головне питання, яким задались всі, на кого поширюється цей закон (добровольці, ТРО та військовослужбовці) та хто отримав подібні накази про припинення виплат, задались питанням, чи поширюється на них ці зміни, якщо вони призвані до 19.07.2022 р (дехто навіть з 2021 року)? Чи це стосується виключно тих, хто призваний після цієї дати, оскільки Закон не мітить перехідних положень та не має зворотньої дії?

Мінекономіки: виплати можна припиняти!

Мінекономіки зі своєї сторони надало коментар від 01.08.2022 р до змін за Законом № 2352 та звернуло увагу на наступне:

  • враховуючи, що прикінцевими та перехідними положеннями Закону № 2352 не визначено особливостей застосування норми ч. 3 ст. 119 КЗпП, то з дня набрання чинності Закону за працівниками, призваними (прийнятими) до дня набрання ним чинності на військову службу, на нашу думку, слід зберігати лише місце роботи (посаду).
  • Закон № 2352 спрямований на регулювання тих правовідносин, які виникнуть після набрання ним чинності, а трудові правовідносини, що виникли раніше, повинні бути приведені у відповідність із новим юридичним регулюванням.
  • з метою уникнення дискримінаційних підходів відносно працівників, які будуть прийняті (призвані) на військову службу після дня набрання чинності Законом роботодавець, на нашу думку, вправі припинити збереження заробітної плати за працівниками, які були прийнятті (призвані) на військову службу до дня набрання чинності Законом.

Разом з тим, відповідно до ст. 91 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

  • щодо збереження середнього заробітку особам, які уклали контракт добровольця тероборони, то законодавчих підстав для припинення виплати збереженого середнього заробітку зазначеним категоріям працівників не вбачається.

Мінекономіки вважає, що з огляду на приписи Положення про ДФТГ, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449, командири ДФТГ мають здійснювати, в т.ч. і на вимогу добровольця чи його роботодавця, підтвердження виконання поставлених командиром завдань територіальної оборони у робочий час.

Працівники не згодні!