Главная Блог Аналитические статьи Статьи Правовий статус захисника у справах про адміністративні правопорушення

Правовий статус захисника у справах про адміністративні правопорушення

28.01.2019
Просмотров : 23742

Останнім часом, у зв’язку із введенням так званої «адвокатської монополії» на здійснення представництва інтересів та захисту у судах все частіше, навіть при розгляді справ про адміністративні правопорушення суди зазначають – захисником може бути лише адвокат!

Вважаємо таку позицію не просто хибною та необґрунтованою, а й такою, що прямо суперечить положенням чинного законодавства України, а відтак і незаконною!

Відповідно до положень ч.1 ст. 59 Конституції України кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Розширене та зрозуміле тлумачення цієї норми надав Конституційний суд України у справі № 1-17/2000 від 16. 11. 2000 року – справа за конституційним зверненням гр.. Солдатова Г. І. «Справа про право вільного вибору захисника». Конституційний суд зазначив, що положення ч.1 ст. 59 Конституції України треба розуміти, як конституційне право підозрюваного, обвинуваченого і підсудного при захисті від обвинувачення та особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, з метою отримання правової допомоги вибирати захисником своїх прав особу, яка є фахівцем у галузі права і за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Ст. 268 КУпАП чітко зазначає, що особа яка притягується до адміністративної відповідальності має право користуватись юридичною допомогою адвоката або іншого фахівця у галузі права, що за законом має право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юридичної особи.

Ч. 2 ст. 10 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» передбачена альтернатива щодо здійснення захисту від обвинувачення в кримінальному провадженні, а саме те, що в якості захисника прав та законних інтересів обвинуваченого може залучатись не лише адвокат а й інший фахівець у галузі права.

Більше того ст. 17 ЗУ «Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини» в останній редакції від 02. 12. 2012 року передбачає застосування практики ЄСПЛ, як джерела права.

У відповідності до рішення Європейського суду з прав людини № 27004/06 від 24 листопада 2011 року «Загородній проти України» як захисники допускаються особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні та інші фахівці у галузі права. Враховуючи вищезазначене, вважаємо очевидною незаконність прийняття рішень судами про відмову в залученні до провадження в якості захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності «іншого фахівця у галузі права».

Враховуючи вище перелічені положення нормативної бази та практики, як національних судів так і ЄСПЛ виникає питання, чому ж таки деякі судді відмовляють в залученні в якості захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності іншого фахівця у галузі права.

Як на мій погляд, підставою цьому є кілька факторів, по- перше – в чинному законодавстві України відсутнє законодавчо закріплене визначення – «інший фахівець у галузі права». Але ж, в Україні проголошено та конституційно закріплено принцип диспозитивності, а отже, те, що прямо не заборонено законом – те дозволено. Відтак, вважаємо, що дана підстава не може лягти в основу – фактично відмови у задоволенні права особи на захист або права особи на вільний вибір захисника. Як на наш погляд, другою і основною підставою такої невизначеності є питання підтвердження повноважень захисника, який не є адвокатом, а є іншим фахівцем у галузі права. Стаття 271 КУпАП «Захисник» визначає лише ті повноваження, які може надати адвокат для підтвердження своїх повноважень для здійснення захисту особи яка притягається до адміністративної відповідальності.

Повноваження адвоката на участь у розгляді справи посвідчуються ордером, що його видає адвокатське об'єднання, або відповідною довіреністю на ведення справи.

В той же час залишається законодавчо невизначеним питання підтвердження повноважень для іншого фахівця у галузі права.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст