Главная Блог Аналитические статьи Статьи Правові аспекти проведення недержавного масового спортивного заходу в Україні (на прикладі організації тенісних турнірів)

Правові аспекти проведення недержавного масового спортивного заходу в Україні (на прикладі організації тенісних турнірів)

24.10.2016
Автор: GARO LAW OFFICE
Просмотров : 8147

Масові фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи є методом залучення населення до занять фізичною культурою й спортом, реабілітації організму, підвищення фізичної підготовленості, та сприяють підвищенню мотивації населення до занять фізичною культурою й спортом.

Що ж потрібно знати для проведення недержавного масового спортивного заходу в Україні?

Перш за все, потрібно розуміти що мається на увазі під поняттям «масовий захід».

Раніше визначення «масового заходу» було закріплене в Настанові «Про дії органів і підрозділів внутрішніх справ щодо організації й забезпечення охорони громадського порядку і безпеки громадян під час проведення масових заходів та акцій», затвердженої наказом МВС України від 11.04.2005 р. № 230. Настанова визначала, що масові заходи – це заходи громадсько-політичного, релігійного, спортивного, культурно-видовищного характеру за участю значної кількості громадян, що проводяться з нагоди відзначення офіційних (державних), професійних, релігійних свят, пам’ятних дат, а також за ініціативою політичних партій, рухів, громадських об’єднань, релігійних конфесій, громад, окремих громадян, спортивних організацій, закладів культури тощо.

Однак, на даний момент, дане визначення відсутнє в українському законодавстві, що ускладнює регулювання даного питання, адже не зрозуміло яким характерним ознакам він повинен відповідати, до прикладу яка кількість учасників чи глядачів необхідна для того, що спортивний захід вважався масовим і відповідно були дотримані встановлені законодавством вимоги щодо його організації та проведення.

Вважаємо, що окрім участі у ньому значної кількості громадян як підстави віднесення заходу до масового, його суттєвою ознакою є ще і місце його проведення – а саме громадські місця.

Визначення терміну «громадське місце» дане в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», зокрема ст. 1 передбачає, що це частина (частини) будь-якої будівлі,споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

У зв’язку з цим, до поняття масового заходу вряд чи можна віднести спортивний захід, що проводиться на території приватного спортивного клубу та передбачає участь у ньому його членів та за своїм характером не містить ознак масового спортивного заходу.

Для прикладу «Тенісна Бізнес Ліга» є частим організатором змагань з великого тенісу серед управлінців з метою популяризації аматорського тенісу в Україні, розвитку зв'язків між бізнесменами, створення спільних проектів та бізнесів. Місцем проведення таких змагань є територія тенісних клубів м. Києва та Київської області, тому дотримання порядку організації масового спортивного заходу, зокрема отримання дозволу для проведення таких змагань не вимагається.

Щодо поняття спортивного заходу, то відповідно до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» це спортивні змагання та/або навчально-тренувальні збори, а організатор фізкультурно-оздоровчих або спортивних заходів - юридична (юридичні) або фізична (фізичні) особа (особи), яка (які) ініціювала (ініціювали) та проводить (проводять) фізкультурно-оздоровчі або спортивні заходи та здійснює (здійснюють) організаційне, фінансове та інше забезпечення підготовки і проведення цих заходів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст