Главная Блог Аналитические статьи Статьи Правова пам’ятка про поведінку батьків у випадку захворювання дитини на ентеровірус під час відпочинку за кордоном.

Правова пам’ятка про поведінку батьків у випадку захворювання дитини на ентеровірус під час відпочинку за кордоном.

06.08.2017
Автор: GARO LAW OFFICE
Просмотров : 2954

За результатами участі адвоката з медичного права Ганни Гаро в програмі «У центрі уваги» на ТРК-Київ, надаємо правову пам’ятку про поведінку батьків у випадку захворювання дитини на ентеровірус під час відпочинку за кордоном.

Дуже часто під час відпочинку діти підхоплюють так звану ентеровірусну інфекцію - інфекційне захворювання, що викликається кишковими вірусами, патології при якій можуть вражати головний мозок, шлунок, кишечник, серце, печінку та інші органи. Основними шляхами передачі цієї інфекції вважається фекально-оральний, контактно-побутовий, повітряно-крапельний, через предмети побуту, купання в заражених водоймах, забруднені руки, при недотриманні особистої гігієни.

Для того щоб сімейний відпочинок пройшов без неприємних несподіванок, варто завчасно подбати про ряд питань, зокрема:

- вибрати перевіреного та надійного туроператора з хорошою репутацією.

Обов'язково потрібно просити показати ліцензію на право здійснення туристичної діяльності та записати координати представника туроператора в країні відпочинку. У цьому разі можна розраховувати на оперативну допомогу та сприяння працівників туроператора у разі виявлення у дитини ознак ентеровірусного захворювання.

  • дізнатись про епідеміологічну ситуацію, стан медичного обслуговування у країні, в яку ви прямуєте. Цей момент можна уточнити у туроператора, в дипломатичному представництві України закордоном, або ж поцікавитись у людей, які вже відвідали дану країну. Якщо епідеміологічний поріг перевищений, або ж є ризики неякісного медичного обслуговування, варто замислитись над доцільністю вибору саме цього місця для відпочинку разом із дитиною. Якщо ви їдете до Туреччини, де згідно останніх повідомлень, виявлено випадки захворювань українських громадян вірусом Коксакі, варто детальніше дізнатись про причини, прояви та симптоми даної хвороби. Також не зайвим буде уточнити назви медикаментів, які можуть знадобитись для боротьби з інфекцією та взяти з дому власну аптечку.
  • взяти контактні дані українського посольства чи консульства в іноземній країні.

- укласти договір страхування.

Згідно законодавства, з метою створення умов, що гарантують відшкодування витрат, пов'язаних з надзвичайними обставинами під час перебування за кордоном, громадянин України повинен бути застрахованим (ст. 9 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України). Страхування туристів (медичне та від нещасного випадку) є обов'язковим і забезпечується суб'єктами туристичної діяльності на основі угод із страховиками (ст. 16 Закону України «Про туризм»).

Більшість іноземних держав, в тому числі Євросоюз, не дає права в'їзду на свою територію без наявності обов'язкової медичної страховки. Коли поїздка організовується на основі договору на туристичне обслуговування, то стандартну медичну страховку для дитини надасть туроператор. Якщо ви їдете закордон окремо, оформленням страховки повинні займатись самостійно. Для країн Євросоюзу мінімальне страхове покриття повинне становити від 30 000 євро, а для США, Канади, Австралії, Японії - не менше 50 000 доларів. Варто зазначити, що деякі страхові компанії не страхують дітей до одного-трьох років, оскільки імовірність настання страхового випадку та тяжкість наслідків для дітей вища, ніж для дорослих.

Оформлюючи договір страхування перед поїздкою за кордон, обов'язково потрібно :

  • звернути увагу на які хвороби і непередбачені ситуації буде поширюватися його дія. Слід мати на увазі, що до стандартного договору включений мінімальний перелік страхових випадків, при настанні яких компанія буде зобов'язана відшкодувати витрати. Зазвичай це виклик лікаря швидкої допомоги, встановлення діагнозу, госпіталізація, вартість лікарських препаратів, транспортування. Однак, у кожної компанії є свій перелік таких страхових випадків та виключень, тому варто уважно вивчити це питання перед оформленням договору. Турист має законне право відмовитися від страховки, включеної в турпакет, і застрахувати дитину самостійно, розширивши перелік страхових випадків залежно від конкретної ситуації. Єдина вимога у цьому випадку полягає у необхідності передати туроператору інформацію про новий договір страхування до моменту оформлення візи в країну відвідування (ст. 16 Закону України «Про туризм»). Для максимального захисту від можливих неприємностей на відпочинку, у страхове покриття потрібно включити чим побільше різних страхових випадків, наприклад наслідки акліматизації, харчові отруєння, а якщо передбачається активний відпочинок вказати і про травми під час заняття спортом, їзди на велосипеді, заняття скалелазінням, дайвінгом і т.д.
  • перевірити чи зазначені в договорі всі країни відвідування і пункти пересадки. Це важливо, оскільки якщо яка-небудь країна не буде вказана, дія договору на цю територію не поширюватиметься. При цьому, щоб отримати відшкодування страхова подія має відбутись тільки в місцях, передбачених турпутівкою, i при проведенні заходів, зазначених у туристичному маршруті. Наприклад, страховою подією буде вважатись отруєння, отримане тільки у кафе, барах передбачених турпутівкою, а не у випадкових закладах харчування.
  • надати страхувальнику правдиву інформацію про стан здоров’я дитини (страхувальник зобов’язаний при укладенні договору страхування надати страховикові інформацію про всі відомі йому обставини, що мають істотне значення для оцінки страхового ризику, і надалі інформувати його про будь-які зміни страхового ризику ст. 989 ЦК України).
  • дізнатись про представника страхувальника в країні в яку ви прямуєте, записати його адресу та контактні дані.

Таким чином укладаючи договір страхування, варто ретельно підібрати максимально відповідний вашим вимогам і реаліям регіону варіант.

Якщо на відпочинку ви виявите у своєї дитини ознаки ентеровірусного захворювання (підвищення температури тіла до 39-40, шкірний висип специфічного характеру: згущення на долонях, стопах, сідницях та навколо рота, нудота, розлади шлунку, тощо) та ваша страховка передбачає настання такого страхового випадку, потрібно:

  • скористатися послугами місцевої компанії-assistance страховика (якщо ваш страховий поліс надає таку можливість), зокрема зателефонувати за вказаними в договорі телефонами і повідомити свою ситуацію, вказати місцезнаходження, номер і телефон для зв'язку. Черговий центр передає виклик у найближчу організацію, що займається безпосередньою організацією послуги, i підтверджує, що усі витрати буде оплачено. Залежно від країни відпочинку, можливий виклик лікаря в готельний номер або ж прийдеться їхати безпосередньо в медичний заклад. Оглянувши дитину, лікар призначить лікування і видасть ліки або запропонує госпіталізацію для детального обстеження та подальшого лікування. У цьому випадку вся допомога, включаючи транспортування, лікарські препарати для дитини вам буде надана безкоштовно та усі витрати покриє страхова компанія.

- у випадку коли компанії-посередника немає, то для надання першої допомоги можна звернутися до лікаря, який є практично у кожному готелі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст