Главная Блог Аналитические статьи Статьи Правочин під впливом помилки як backup в реальному житті. Огляд судової практики

Правочин під впливом помилки як backup в реальному житті. Огляд судової практики

05.08.2017
Просмотров : 5945

Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (ст. 229 ЦКУ).

Яким чином помилка може впливати на дійсність Ваших дій?

1. Дружина надала свою згоду чоловікові на укладання ним договору купівлі-продажу їх спільної квартири. Згода посвідчена нотаріально. Покупці повідомили дружину, що куплять їх квартиру за 350 т. дол. США, та навіть дали аванс у розмірі 10 т. дол. США.

Проте згодом чоловік продав квартиру лише за 48 т. грн.

Дружина звернулася до суду з проханням визнати недійсними її нотаріальну згоду на продаж чоловіком їх власної квартири та договір купівлі-продажу квартири.

Підстава визнання недійсним правочинів – помилка, адже дружина думала, що продає квартиру за 350 т. дол. США, а не 48 т. грн.

Вона навіть виграли три інстанції, але Верховний Суд України скасував всі судові рішення та повністю відмовив у задоволені вимог.

ВСУ у постанові від 12.10.2016 зазначив: «Обставини, щодо яких помилилася сторона правочину, мають існувати на момент вчинення правочину. Особа повинна довести, що така помилка дійсно трапилась і що вона має істотне значення.

Не має правового значення помилка щодо розрахунку одержання користі від вчиненого правочину.

Помилка внаслідок власного недбальства, незнання закону чи неправильного його тлумачення однією зі сторін не є підставою для визнання правочину недійсним.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст