Главная Блог Аналитические статьи Статьи Права пацієнтів під час пандемії COVID-19

Права пацієнтів під час пандемії COVID-19

05.04.2020
Просмотров : 15224

У зв’язку із оголошенням ВООЗ пандемії через стрімке поширення коронавірусу COVID-19, запровадженням на території України карантину та інших протиепідеміологічних заходів, питання обізнаності пацієнтів щодо належних їм відповідно до українського законодавства прав у медичній сфері стає ще більш актуальним. Окрім цього, в умовах протидії поширенню в Україні коронавірусної інфекції права пацієнтів набувають нового вираження.

Одним із фундаментальних прав пацієнта є право на доступність у галузі охорони здоров'я.

Відповідно до ст.2 Європейської хартії прав пацієнта кожен має право на доступність медичних послуг, яких він/вона потребує за станом здоров’я. Медичні служби мають гарантувати рівний доступ для всіх без дискримінації за ознаками наявності фінансових ресурсів, місця проживання, виду захворювання або часу звернення за допомогою.

Конституція України гарантує кожному право на охорону здоров’я медичну допомогу та медичне страхування» (ч.1 ст.49), а держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування» (ч.3 ст.49).

Щодо інфекційних захворювань, то ст.22 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», особам, хворим на інфекційні хвороби, контактним особам та бактеріоносіям, які створюють підвищену небезпеку зараження оточуючих, гарантується своєчасне та якісне лікування, медичний нагляд та обстеження.

Стаття 19 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» надає особам, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями право на безоплатне лікування у державних і комунальних закладах охорони здоров'я та державних наукових установах. Так, у державних і комунальних закладах охорони здоров'я та державних наукових установах лікування, медичні огляди та обстеження осіб, хворих на інфекційні хвороби, та бактеріоносіїв проводяться безоплатно за рахунок коштів відповідних бюджетів (ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Для забезпечення ефективних та злагоджених дій закладів охорони здоров’я з надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби на території нашої держави, МОЗ України було прийнято:

  • Наказ від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)», яким затверджено Стандарт екстреної медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»;
  • Наказ від 02.04.2020 № 762 «Про затвердження протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким було затверджено Протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19).

У випадку виявлення в особи ознак гострої респіраторної інфекції МОЗ рекомендує зателефонувати до реєстратури центру надання первинної медико-санітарної допомоги, в якому хворий обрав свого лікаря чи до сімейного лікаря напряму. Якщо особа ще не уклала декларацію, потрібно звертатись на гарячу лінію з питань коронавірусу у потрібній області, на гарячу лінію МОЗ України (0-800-505-201) або Центру громадського здоров’я (+38 044 425 43 54), урядовий контакт-центр (1545).

Лікар проводить оцінку стану пацієнта та у випадку якщо останній має легкі симптоми перебігу захворювання – надає рекомендації щодо самоізоляції, лікування у разі погіршення стану. Однак, якщо у пацієнта важкий перебіг захворювання, то рекомендується викликати екстрену медичну допомогу за номером 103 (Стандарт 2. Амбулаторно-поліклінічна допомога пацієнтам з підозрою на COVID -19). Диспетчер екстреної медичної допомоги проводить опитування особи щодо ознак невідкладного стану, симптомів, які вказують на наявність COVID-19, хронічних захворювань, інформації про можливі подорожі та контакти з хворим на COVID-19. Якщо під час опитування відсутні покази до виїзду бригади, то пацієнту надаються відповідні рекомендації. Якщо наявні покази до виїзду бригади до пацієнтів із підозрою на COVID-19, бригада застосовуючи засоби індивідуального захисту, проводить обстеження, встановлює попередній діагноз та ступінь важкості захворювання і наявність показів до госпіталізації. Пацієнтам, які не мають показів до госпіталізації, надаються поради по самоізоляції та звернення до сімейного лікаря (а при відсутності сімейного лікаря - до регіональної/національної гарячої лінії COVID-19). Пацієнти, у яких наявні покази до госпіталізації транспортуються бригадою екстреної медичної допомоги у визначений у регіоні заклад охорони здоров’я (Стандарт екстреної медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»).

Варто також зазначити, що в умовах пандемії, МОЗ України було доручено закладам охорони здоров’я тимчасово припинити планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних і термінових (наказ МОЗ України від 23.03.2020 №698 «Тимчасові заходи у закладах охорони здоров’я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2»). Разом з тим причин для паніки немає, оскільки усі медичні послуги, ненадання (перенесення) яких несе серйозний ризик для життя пацієнта, будуть надаватися в повному обсязі та вчасно. До таких випадків може бути віднесено ускладнений перебіг вагітності та пологи, паліативна медична допомога в стаціонарних умовах; допомога вагітним, породіллям, новонародженим; у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я при онкологічних захворюваннях, тощо.

Пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, за загальним правилом передбаченим ст.38 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (надалі – Основи), має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим в будь-якому державному лікувально-профілактичному закладі за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст