Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВП ВС від 14.05.2019 року у справі №822/1703/16

Постанова ВП ВС від 14.05.2019 року у справі №822/1703/16

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 565

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року

м. Київ

Справа № 822/1703/16

Провадження № 11-115апп19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

головуючого судді Князєва В. С.,

судді-доповідача Прокопенка О. Б.,

суддів Антонюк Н. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р., Лобойка Л. М., Лященко Н . П. , Рогач Л. І. , Саприкіної І. В ., Ситнік О . М ., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.,

за участю секретаря судового засідання Ключник А. Ю.,

учасники справи:

представники позивача -Бейлик Михайло Беніамінович, Андрейчик Оксана Любомирівна,

третя особа - ОСОБА_6,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу «Подільський край» (далі - ЖБК «Подільський край») до державного реєстратора - приватного нотаріуса Хмельницького районного нотаріального округу Щербатюк Наталії Михайлівни (далі - державний реєстратор), третя особа без самостійних вимог - ОСОБА_6 , про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію права власності

за касаційною скаргою ОСОБА_6 на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 30 травня 2017 року (судді Совгира Д. І., Курко О. П., Сторчак В. Ю.),

УСТАНОВИЛА:

У вересні 2016 року ЖБК «Подільський край» звернувся до суду із позовом, у якому просив визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) від 15 липня 2016 року, індексний номер 30483972, про державну реєстрацію права власності на квартиру АДРЕСА_2 , за ОСОБА_6

Хмельницький окружний адміністративний суд постановою від 17 березня 2017 року у задоволенні позову відмовив.

Розглядаючи цей позов, суд першої інстанції дійшов висновку про те, що у державного реєстратора не було підстав, передбачених статтею 27 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон № 1952-IV), для відмови у проведенні державної реєстрації.

Вінницький апеляційний адміністративний суд постановою від 30 травня 2017 року скасував постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 17 березня 2017 року та прийняв нову - про задоволення позову.

Задовольняючи позовні вимоги, апеляційний суд дійшов висновку про те, що відповідач на порушення Закону № 1952-IV, а також пунктів 62, 63 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868, було проведено державну реєстрацію прав на квартиру АДРЕСА_2 за ОСОБА_6, при цьому не встановлено відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, не забезпечено гарантування державою об`єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, а також внесення відомостей до Державного реєстру прав виключно на підставах та в порядку, визначених законом.

Не погодившись із рішенням суду апеляційної інстанції, ОСОБА_6 звернулась із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та порушення норм процесуального права, просить його скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції. Одним із доводів касаційної скарги є порушення судом норм процесуального права, оскільки цей спір, який виник між сторонами, не належить до юрисдикції адміністративних судів, а має вирішуватися в порядку цивільного судочинства.

У запереченні на касаційну скаргу ЖБК «Подільський край» просить залишити її без задоволення, а постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 30 травня 2017 року - без змін.

Вважає, що апеляційний суд правильно визначився з характером спірних правовідносин, надав належну правову оцінку діям державного реєстратора та вирішив спір відповідно до норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 26 червня 2017 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_6 ; копії цієї скарги надіслано учасникам справи з установленням строку для подання заперечень на неї.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст