Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 19.04.2017 року у справі №902/638/16

Постанова ВГСУ від 19.04.2017 року у справі №902/638/16

04.05.2017
Автор:
Просмотров : 371

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2017 року Справа № 902/638/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого: суддів:Нєсвєтової Н.М. (доповідач), Кондратової І.Д., Стратієнко Л.В. розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Кіпер-СБ" на постановуРівненського апеляційного господарського суду від 07.02.2017 у справі№ 902/638/16 Господарського суду Вінницької області за позовомтовариства з обмеженою відповідальністю "Агростар-Україна" дотовариства з обмеженою відповідальністю "Кіпер-СБ"простягнення 218 135,00 грн

за участю представників сторін:

позивача: Гайсенюк О.В.,

відповідача: не з'явився,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до господарського суду Вінницької області про стягнення з відповідача збитків в розмірі 226800 грн .

В суді першої інстанції позивачем було подану заяву про зменшення позовних вимог, в якій останній просив суд стягнути на його користь 218135 грн. збитків.

Рішенням господарського суду Вінницької області від 12.12.2016 залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 07.02.2017 у справі № 902/638/16 позов задоволено повністю. Стягнуто з відповідача на користь позивача 218135 грн збитків та 3272,03 грн судового збору.

Не погоджуючись з рішеннями судів, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 07.02.2017 та рішення господарського суду Вінницької області від 12.12.2016 скасувати , прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права при ухваленні зазначених судових рішень, вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 24.09.2015 між товариством з обмеженою відповідальністю "Агростар-Україна" (замовник, позивач) та товариством з обмеженою відповідальністю "Кіпер-СБ" (охорона, відповідач) укладено договір №2 про надання охоронних послуг (Договір), відповідно до п. 1.1. якого замовник доручає, а охорона бере на себе зобов'язання забезпечити схоронність приміщень та майна замовника на об'єктах, вказаних у дислокації (додаток №1) та згідно опису майна до договору (об'єкт). Послуги будуть надаватися працівниками охорони підготовленими з питань охорони об'єктів (територій), організацій, офіційних приміщень та іншої власності. Працівники охорони будуть забезпечені форменим одягом та засобами активного захисту за рахунок охорони. Працівники охорони про умови несення служби проінструктовані.

Згідно із п.п. 1.2., 1.3. Договору охорона об'єкта здійснюється у дні і годин, вказані у дислокації, згідно Інструкції "По несенню служби на постах та об'єкті" (додаток №3 до Договору). Додаток №1 "Дислокація постів", додаток №2 "Протокол узгодження договірної ціни за здійснення заходів охорони", додаток №3 "Інструкція по несенню служби на постах та об'єкті", додаток №4 "Акт про виставлення наряду охорони" є невід'ємними складовими частинами договору.

Обов'язками охорони є приймати об'єкт під охорону (знімати з-під охорони) згідно з Додатком №3 до договору. Забезпечувати охорону товарно-матеріальних цінностей та майна замовника, прийнятих під охорону, від розкрадання і не допускати проникнення сторонніх осіб на об'єкт, що охороняється (п.п. 3.1., 3.2. Договору).

Відповідно до п. 5.1.1. Договору охорона несе повну матеріальну відповідальність за збитки спричинені внаслідок неналежного виконання нею своїх зобов'язань: заподіяні розкраданням товарно-матеріальних цінностей та іншого майна переданого під охорону згідно опису під час знаходження об'єкта під охоронною, здійснене шляхом крадіжки, грабежу, розбійного нападу, в результаті не забезпечення належної охорони або внаслідок не виконання охороною встановленого на об'єкті порядку вивезення (винесення) майна замовника.

Згідно із п.п. 5.2., 5.3. Договору про факт порушення цілісності приміщень, та об'єктів згідно п.п. 5.1.4., що охороняються, пошкодження майна замовника, охорона повідомляє в чергову частину територіального органу внутрішніх справ і замовнику або його представнику. До прибуття замовника або його представника та представників правоохоронних органів, охорона забезпечує недоторканність місця події. Факти крадіжки, грабежу, а також знищення або пошкодження майна замовника сторонніми особами, які проникли на об'єкт, що охороняється, або внаслідок пожежі, чи в силу інших причин, встановлюється правоохоронними органами.

Відповідно до п.п. 5.4., 5.5. Договору при наявності письмового повідомлення замовника про заподіяні збитки відповідальні представники охорони зобов'язані брати участь у визначені розміру цих збитків та в знятті залишків товарно-матеріальних цінностей та іншого майна, які порівнюються з даними бухгалтерського обліку на день події. Зняття залишків товарно-матеріальних цінностей та іншого майна повинно бути проведено терміново по прибуттю працівників сторін на місце події. У разі не з'явлення представника охорони для зняття залишків товарно-матеріальних цінностей протягом однієї доби з моменту отримання охороною повідомлення, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей та іншого майна проводиться замовником без участі представника охорони. Відшкодування замовнику заподіяних збитків здійснюється охороною на підставі відповідних документів і розрахунків вартості вкрадених, знищених чи пошкоджених товарно-матеріальних цінностей та іншого майна, складених за участі охорони та звіреними з бухгалтерським даними замовника. До збитків, що підлягають відшкодуванню включається вартість викраденого або знищеного майна, розмір зниження у ціні пошкоджених товарно-матеріальних цінностей або витрати, проведені на відновлення пошкодженого майна.

Судами також встановлено, що Додатками №1, 2, 3, 4 до Договору сторонами визначено дислокацію об'єкта охорони ТОВ "Агростар-Україна"; узгоджено договірну ціну за здійснення заходів охорони; затверджено Інструкцію "По несенню служби на постах на об'єкті ТОВ "Агростар-Україна" та акт про виставлення наряду охорони, що здійснюватиме заходи по забезпеченню охорони об'єкту, який знаходиться за адресою: Київська область, м. Бориспіль, вул. Горбатюка, 9.

Згідно із п. 1.1. Інструкці "По несенню служби на постах на об'єкті ТОВ "Агростар-Україна" (Інструкція) цілодобовий пост охорони №1 (Пост №1) відповідає серед іншого за охорону: майна, яке передане під охорону, згідно опису і розташоване на території будівельного майданчика; КТП-1 шт.

На посту №1 постійно знаходиться наступна документація: журнал ввозу-вивозу товарно-матеріальних цінностей та майна; журнал "заїзду-виїзду автотранспорту"; журнал прийому-передачі під охоронну приміщень та майна згідно опису, аркуші яких повинні бути пронумеровані, прошнуровані та скріпленні печаткою замовника; опис майна переданого під охорону; номери телефонів уповноважених осіб замовника; схема об'єкту, що охороняється з маршрутом руху охорони по території об'єкту (п. 1.11. Інструкції).

Відповідно до п.п. 2.2., 2.3. Інструкції передача приміщень об'єкту проводиться у присутності охоронника і уповноваженої особи замовника. У присутності уповноваженої особи охоронник перевіряє зовні стан приміщення та закриття вікон, дверей. У присутності охоронника уповноважена особа зачиняє приміщення та опечатує двері. Охоронник перевіряє факт опечатування дверей приміщення.

Згідно із п.п. 2.4., 2.5. Інструкції з моменту опечатування приміщення вони вважаються переданим під охорону, про що робиться запис в журналі "Прийому-передачі під охоронну приміщень та майна згідно опису", який зберігається на посту охорони №1. При цьому в журналі зазначається дата та час прізвища та ініціали охоронника та уповноваженої особи замовника. Охоронник після прийняття об'єкта під охорону періодично перевіряє наявність печаток на дверях приміщень та стан цих приміщень.

Відповідно до п. 2.6. Інструкції порядок передачі ТМЦ та майна на відкритих майданчиках: на відкритих майданчиках зберігання ТМЦ та майна у присутності уповноваженої особи замовника охоронник перевіряє кількість та стан ТМЦ, майна. Після даної перевірки здійснюється запис в журналі "Прийому передачі під охорону приміщень та майна згідно опису", який скріплюється підписами уповноваженої особи та охоронника. Після чого об'єкт вважається прийнятим під охорону.

За змістом п. 3.1. Інструкції зняття з-під охорони приміщень проводиться у присутності охоронника і уповноваженої особи замовника, зокрема в журналі "Прийому-передачі об'єкту під охорону приміщень та майна згідно опису" проводиться письмовий запис: "Претензій до охорони не маю", вказується дата і час, прізвища та ініціали уповноваженої особи та охоронника, підписи вищевказаних осіб. Після цього приміщення, ТМЦ та майно на відкритих майданчиках вважається знятими з охорони і переданим уповноваженій особі замовника.

Відповідно до п. 1.1. Інструкції (Пост №2) Вечірньо-нічний пост охорони №2 (Пост №2) відповідає за охорону, зокрема КТП-2шт; кабельної лінії (підстанція м. Бориспіль до КТП 1000 м. Бориспіль, вул. Горбатюка, 9).

Згідно із п. 1.5. Інструкції (Пост №2) у випадку виявлення фактів вчинення протиправних дій щодо об'єкта замовника охоронник зобов'язаний негайно сповістити про це замовника або його представника та орган внутрішніх справ за місцем знаходження об'єкта охорони, та вживати заходів щодо недопущення сторонніх осіб на місце події до прибуття замовника або його представника та представників органу внутрішніх справ.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст