Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 19.03.2014 року у справі №909/728/13

Постанова ВГСУ від 19.03.2014 року у справі №909/728/13

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 138

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2014 року Справа № 909/728/13 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: суддів:Козир Т.П., Губенко Н.М., Іванової Л.Б. (доповідач),розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Відпочинковий розважальний комплекс "Меркурій"на рішення та постановуГосподарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2013 Львівського апеляційного господарського суду від 02.12.2013 у справі№ 909/728/13 Господарського суду Івано-Франківської областіза позовомКомунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром"до Товариства з обмеженою відповідальністю "Відпочинковий розважальний комплекс "Меркурій"простягнення 76808,45 грн. заборгованості за послуги водопостачання та водовідведенняза участю представників сторін:

позивача: Назарук І.В., дов. від 21.11.2012 №10-2/2383

відповідача: Кудиба З.І., дов. від 27.05.2013 №1

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Івано-Франківськводоекотехпром" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Відпочинковий розважальний комплекс "Меркурій" про стягнення 76808,45 грн. заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2013 у справі № 909/728/13 (суддя Шкіндер П.А.) позов задоволено частково; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Відпочинковий розважальний комплекс "Меркурій" на користь Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром" 61557,27 грн. заборгованості та 1720,50 грн. судового збору; в решті позову - відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 02.12.2013 у справі № 909/728/13 (колегія суддів у складі: головуючого судді Зварич О.В., суддів Кордюк Г.Т., Хабіб М.І.) рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2013 залишено без змін.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції та постановою суду апеляційної інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю "Відпочинковий розважальний комплекс "Меркурій" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить суд скасувати рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2013 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.12.2013 у справі № 909/728/13, прийняти нове рішення, яким в позові відмовити повністю.

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою до суду касаційної інстанції скаржник посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

До Вищого господарського суду України надійшов відзив Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром" на касаційну скаргу, в якому позивач просить рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2013 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.12.2013 у справі № 909/728/13 залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Сторони згідно з приписами статті 1114 Господарського процесуального кодексу України були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, та скористалися передбаченим законом правом на участь у перегляді справи в касаційній інстанції.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових актів, вважає касаційну скаргу такою, що підлягає частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, 06.07.2006 року між Комунальним підприємством "Івано-Франківськводоекотехпром" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Готель Меркурій", правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Відпочинковий розважальний комплекс "Меркурій", укладено договір на відпуск і споживання питної води з комунального водопроводу та на прийняття стічних вод до комунальної каналізації № 4-В, відповідно до умов якого позивач зобов'язався надавати відповідачу послуги водопостачання холодної води та водовідведення, а відповідач зобов'язався своєчасно оплачувати надані йому послуги та інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до договору, що є його невід'ємними частинами.

Згідно із пп. 2.1.1 п. 2.1 договору № 4-В від 06.07.2006 тариф на послуги водовідведення встановлений у розмірі 12,72 грн. за 1 куб.м. (без ПДВ).

Відповідно до п.п. 2.1.2 п. 2.1 договору позивач залишає за собою право змінювати тарифи, які встановлені згідно з чинним законодавством України, без будь-яких додаткових узгоджень з абонентом розмірів цих тарифів та термінів їх введення. У разі зміни тарифу, діючого на час укладення договору, оплата абонентом наданих послуг здійснюється за новими тарифами без зміни інших умов договору. Повідомлення абонента про всі зміни тарифів здійснюється через газету "Західний кур'єр" за один місяць до змін.

Як передбачено пп. 2.2.1-2.2.2 п. 2.2 договору позивач зобов'язується щомісячно в 3-й робочий день місяця направляти представника у відділ збуту водоекотехпрому для подання додатку 4 - "Акта про обсяги переданої абоненту питної води і прийняття від цього стічних вод", який є невід'ємною частиною договору, одержання відповідних рахунків на оплату та надання водоекотехпрому документів, що підтверджують оплату в розрахунковому періоді; здійснювати оплату послуг водопостачання та водовідведення в 3-х денний термін з моменту отримання рахунку та здійснювати авансовий платіж, який вноситься до 1-го числа місяця, за який здійснюється передоплата, в розмірі вартості наданих послуг у минулому місяці.

Пунктом 5.1. договору зазначено, що цей договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на термін до 31.12.2006. Договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо протягом останнього місяця терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Судами також встановлено, що 01.07.2007 між позивачем та відповідачем укладено Договір на відпуск і споживання питної води з комунального водопроводу та на прийняття стічних вод до комунальної каналізації № 76/103, відповідно до умов якого позивач зобов'язався надавати відповідачу послуги водопостачання холодної води та водовідведення, а відповідач зобов'язався своєчасно оплачувати надані йому послуги та інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до договору, що є його невід'ємними частинами.

Підпунктом 2.1.1 пункту 2.1 договору № 76/103 від 01.07.2007 тариф на послуги водопостачання встановлений у розмірі 10,71 грн. за 1 куб.м. (без ПДВ).

Як передбачено пп. 2.1.2 п. 2.1 договору позивач залишає за собою право змінювати тарифи, які встановлені згідно з чинним законодавством України, без будь-яких додаткових узгоджень з відповідачем розмірів цих тарифів та термінів їх введення. У разі зміни тарифу, діючого на час укладення договору, оплата абонентом наданих послуг здійснюється за новими тарифами без зміни інших умов договору. Повідомлення відповідача про всі зміни тарифів здійснюється через газету "Західний кур'єр" за один місяць до змін.

Згідно із пп. 2.2.1-2.2.2 п. 2.2 договору відповідач зобов'язується щомісячно в 3-й робочий день місяця направляти представника у відділ збуту водоекотехпрому для подання додатку 4 - "Акта про обсяги переданої абоненту питної води і прийняття від цього стічних вод", який є невід'ємною частиною договору, одержання відповідних рахунків на оплату та надання водоекотехпрому документів, що підтверджують оплату в розрахунковому періоді; здійснювати оплату послуг водопостачання та водовідведення в 3-х денний термін з моменту отримання рахунку та здійснювати авансовий платіж, який вноситься до 1-го числа місяця, за який здійснюється передоплата, в розмірі вартості наданих послуг у минулому місяці.

Пунктом 5.1. договору вказано, що цей договір набирає чинності з дня його підписання.

Судом апеляційної інстанції з'ясовано, що термін дії цього договору не встановлений. Договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо протягом останнього місяця терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Відповідно до рішення Вістівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області № 167 від 19.05.2012 "Про встановлення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення КП "Івано-Франківськводоекотехпром", встановлено наступні тарифи для КП "Івано-Франківськводоекотехпром": водопостачання - 19 грн./куб.м. (з ПДВ); водовідведення - 29 грн./куб.м. (з ПДВ).

Місцевим та апеляційним господарськими судами встановлено, що відповідно до вищевказаних договорів позивач у період з 01.07.2012 по 01.06.2013 надавав відповідачу послуги з водопостачання та водовідведення, що підтверджується належно оформленими та підписаними сторонами без жодних застережень актами про обсяги переданої абоненту питної води і прийняття від нього стічних вод протягом розрахункового періоду, на оплату яких позивачем виставлялись відповідачу рахунки на оплату.

Посилаючись на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов'язань щодо оплати наданих послуг з водопостачання та водовідведення, позивач звернувся із вказаними позовом до суду про стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги за період з 01.07.2012 по 01.06.2013 на загальну суму 76808,45 грн.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст