Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВАСУ від 08.06.2017 року у справі №821/334/16

Постанова ВАСУ від 08.06.2017 року у справі №821/334/16

22.06.2017
Автор:
Просмотров : 366

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2017 року м. Київ К/800/23100/16

К/800/22346/16

К/800/22710/16

К/800/23437/16

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Черпака Ю.К. (судді-доповідача), Головчук С.В., Заїки М.М.,розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_4 до Державної фіскальної служби України, Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

за касаційними скаргами ОСОБА_4, Державної фіскальної служби України, Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області та Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 12 травня 2016 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 27 липня 2016 року,

встановив:

У березні 2016 року ОСОБА_4 звернувся в суд з позовом до Державної фіскальної служби України (далі - ДФС України), Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області (далі - ГУ ДФС у Херсонській області), Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області (далі - Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області) про визнання протиправним і скасування наказу Міністерства доходів і зборів України від 19 лютого 2016 року №16-0 про звільнення з посади першого заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області; поновлення на посаді; виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу; зобов'язання виплатити недораховані та невиплачені суми надбавки за вислугу років, надбавки за високі досягнення, індексації заробітної плати; виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань; стягнення моральної шкоди в розмірі 43000 грн.

Вважав незаконним звільнення на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), оскільки скорочення чисельності як штату, так і посади першого заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області, яку позивач обіймав до реорганізації, не відбулося. Також зазначав, що у період роботи з 6 червня 2014 року по 19 лютого 2016 року йому не в повному обсязі нараховувалися та виплачувалися надбавки та індексація заробітної плати, а розрахунок при звільненні здійснено несвоєчасно.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 12 травня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 27 липня 2016 року, позов задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано наказ Міністерства доходів і зборів України від 19 лютого 2016 року №16-0 про звільнення ОСОБА_4 Поновлено позивача на посаді першого заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області з 20 лютого 2016 року. Стягнуто з Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області на користь позивача середній заробіток за час вимушеного прогулу з 20 лютого 2016 року по 12 травня 2016 року у сумі 10461,00 грн з відрахуванням обов'язкових платежів. Стягнуто з Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області на користь позивача: надбавку за вислугу років за період з липня 2014 року по квітень 2015 року включно у сумі 226,45 грн; індексацію заробітної плати за період з квітня 2015 року по грудень 2015 року у сумі 3244,16 грн; надбавку за високі досягнення за період з липня 2014 року по квітень 2015 року включно у сумі 113,21 грн та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у сумі 1711,80 грн. У задоволенні решти позову відмовлено.

У касаційній скарзі ОСОБА_4, вважаючи, що суди при вирішенні спору вийшли за межі позовних вимог та не в повній мірі захистили його трудові права, просить скасувати оскаржувані судові рішення в частині поновлення на роботі в Новокаховській ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області та ухвалити в цій частині нове рішення, яким зобов'язати ДФС України видати наказ про призначення позивача на посаду першого заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області шляхом переведення з ГУ Міндоходів у Херсонській області. Зазначає, що висновки судів про поновлення позивача в ліквідованій установі не відповідають вимогам закону та практиці Верховного Суду України, викладеній у постанові від 16 жовтня 2012 року (справа №21-267а12). Стверджує, що суди помилково застосували до спірних правовідносин положення пункту 19 Постанови пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року №9, оскільки цей пункт стосується випадків припинення підприємства шляхом ліквідації, тоді як у справі, що розглядається, відбулась реорганізація підприємства.

ДФС України у касаційній скарзі, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення в частині задоволених позовних вимог та прийняти в цій частині нове рішення про відмову у задоволенні позову. В обґрунтування скарги зазначає, що суди не залучили до участі у справі Міністерство доходів і зборів України, крім того, Новокаховська ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області, в якій суди поновили позивача, ліквідована. Згідно з процедурою добору кадрів в органи ДФС України, затвердженою наказом ДФС України від 3 листопада 2014 року №240, призначення на посади працівників номенклатури Міндоходів України відбувається у разі, коли таке призначення погоджено з головою відповідної місцевої державної адміністрації. Оскільки такого листа до ДФС України не надходило, законних підстав щодо направлення подання про погодження призначення позивача на керівну посаду не було.

У касаційній скарзі ГУ ДФС у Херсонській області, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення в частині задоволених позовних вимог та прийняти в цій частині нове рішення про відмову у задоволенні позову. Вважає, що здійснило всі необхідні та можливі дії щодо працевлаштування позивача, зокрема, направляло до ДФС України подання про призначення його на посаду першого заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області. Однак, оскільки направлені документи залишені ДФС України без розгляду, призначити позивача на вказану посаду не було можливості.

Новокаховська ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області у поданій касаційній скарзі просить скасувати оскаржувані судові рішення з підстав порушення судами норм матеріального і процесуального права, та ухвалити нове про відмову в позові. Зокрема, не погоджується з висновками судів щодо порушення порядку нарахування позивачу надбавки за високі досягнення у праці та за вислугу років, оскільки їх виплата проводилась відповідно до постанови КМУ від 31 березня 2015 року №153.

За правилами частини другої статті 220 КАС України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів вважає, що касаційні скарги підлягають задоволенню частково.

Судами встановлено, що ОСОБА_4 з 6 червня 2014 року обіймав посаду першого заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року №311 «Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність деяких актів Кабінету Міністрів України» здійснено реорганізацію Новокаховської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області шляхом приєднання до територіальних органів Державної фіскальної служби, та утворено Новокаховську ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області.

Відповідно до наказу ДФС України від 25 грудня 2015 року № 996 затверджено чисельність працівників Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області у кількості 79 штатних одиниць, замість 110, які були раніше.

Тобто, у зв'язку зі зміною в організації виробництва і праці Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області чисельність працівників зменшилася на 31 особу.

15 грудня 2014 року ГУ ДФС у Херсонській області направило голові ДФС України та голові комісії з реорганізації Міндоходів України подання щодо призначення ОСОБА_4 на посаду заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області.

Разом з тим, по даному поданню жодного рішення ДФС України не прийнято.

У зв'язку з реорганізацією Новокаховської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області, наказом голови комісії з реорганізації ГУ Міндоходів у Херсонській області від 27 лютого 2015 року №18-о позивача попереджено про наступне звільнення із займаної посади 29 квітня 2015 року. Одночасно ОСОБА_4 запропоновано посаду заступника начальника Новокаховської ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області, з якою він погодився.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст