Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 26.09.2019 року у справі №524/7407/18

Ухвала КЦС ВП від 26.09.2019 року у справі №524/7407/18

05.11.2020
Автор:
Просмотров : 195

Постанова

Іменем України

30 червня 2020 року

м. Київ

справа №524/7407/18

провадження №61-16751св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Висоцької В. С. (суддя-доповідач), Литвиненко І. В., Фаловської І. М.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

позивач - ОСОБА_2 ,

відповідач - ОСОБА_3 ,

третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_4 ,

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 10 червня 2019 року у складі судді Пердоляк О. С. та постанову Полтавського апеляційного суду від 21 серпня 2019 року у складі колегії суддів Абрамова П. С., Пилипчук Л. І., Чумак О. В.,

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У вересні 2018 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду до ОСОБА_3 , треті особи: ОСОБА_4 , Орган опіки та піклування виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, з позовом, вимоги якого уточнили під час розгляду справи та просили:

- зобов`язати ОСОБА_3 не перешкоджати матері дитини ОСОБА_1 та бабі ОСОБА_2 брати участь у вихованні та вільному спілкуванні з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- визначити наступні способи участі позивачів у вихованні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особисте спілкування: - побачення п`ять разів на тиждень: з понеділка по п`ятницю до (при 2 зміні навчання) або після учбового процесу (при першій зміні) за місцем навчання сина або за місцем його проживання, перебування таким чином: другий тиждень місяця з матір`ю, четвертий тиждень місяця з бабою; спілкування та побачення з дитиною з п`ятниці з 20:00 годин до суботи 20:00 годин, побачення потягом усього дня з 09 до 20 години: 05 грудня, 03 травня кожного року з матір`ю, 04 травня з бабою. Спільний відпочинок: протягом перших 30 календарних днів літніх канікул, перша половина періоду осінніх, зимових, весняних канікул дитина проводить з матір`ю та бабою: першу половину дня з 08 до 13 години з матір`ю, другу половину дня з 13 до 9 години з бабою і так кожного дня до кінця відповідного періоду канікул; - необмежене спілкування з ОСОБА_5 особисто, засобами телефонного, поштового електронного та іншого засобу зв`язку, що не передбачають безпосереднього фізичного спілкування між матір`ю та сином, бабою та онуком. У разі, якщо святкові дні припадають на день побачення з сином, онуком, або цей день передує дню побачення або є наступним після нього, то такі дні син, онук проводить з матір`ю та бабою. У день побачення з сином, онуком, мають право забирати ОСОБА_5 з дому/школи/ особисто. Зобов`язати відповідача надати точну інформацію щодо фактичного місця навчання, проживання, перебування дитини, а у разі настання таких змін, повідомити про це їх особисто на наступний день з дня настання таких обставин.

Позов мотивовано тим, що з 20 вересня 2002 року ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , перебували у зареєстрованому шлюбі, який розірвано у 2014 році, та від якого сторони мають сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Місце проживання дитини батьками визначено з матір`ю.

Рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука від 04 травня 2018 року, залишеним без змін постановою апеляційного суду Полтавської області від 31 липня 2018 року, змінено місце проживання малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Визначено місце проживання малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з батьком ОСОБА_3 .

Після визначення місця проживання дитини з батьком, відповідач чинить позивачам перешкоди у спілкуванні та вихованні дитини, не надає можливості бачитись під різними приводами, не дозволяє залишатись за місцем його проживання, не дозволяє забирати із школи.

Так, 07, 08, 14, 23 та 28 серпня 2018 року ОСОБА_3 ігнорував телефонні дзвінки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , відповідей не надходило, за телефоном ОСОБА_5 зв`язку також не було. За місцем проживання дитини позивачі позбавлені можливості спілкуватися з дитиною 05, 12,14 серпня 2018 року. Між сторонами виникають конфлікти з приводу виховання і спілкування з дитиною. Звернення позивачів до відповідних служб м. Кременчука, не призвели до позитивних результатів.

18 липня 2018 року орган опіки та піклування повідомив про необхідність вирішення спірного питання щодо спілкування з дитиною в судовому порядку, зокрема шляхом визначення судом способів участі у вихованні та спілкуванні, зокрема баби з онуком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Всі намагання врегулювати даний спір мирним шляхом призводить до загострення існуючих конфліктів та до виникнення нових, органи опіки та піклування не можуть забезпечити участь позивачів у спілкуванні з дитиною.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст