Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 23.07.2018 року у справі №521/19609/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 23.07.2018 року у справі №521/19609/16-ц

05.11.2020
Автор:
Просмотров : 169

Постанова

Іменем України

30 червня 2020 року

м. Київ

справа № 521/19609/16-ц

провадження № 61-38656св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Жданової В. С. (суддя-доповідач), Ігнатенка В. М., Кузнєцова В. О.,

учасники справи:

позивачі за первісним позовом та відповідачі за зустрічним позовом: ОСОБА_7 , ОСОБА_3 ,

відповідач за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом - ОСОБА_4 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 05 лютого 2018 року в складі судді Шкребтієнко Г. М. та постанову апеляційного суду Одеської області від 15 травня 2018 року в складі колегії суддів: Сегеди С. М., Гірняк Л. А., Кононенко Н. А.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2016 року ОСОБА_5 , ОСОБА_3 звернулись до суду з позовом до ОСОБА_4 , який в ході розгляду справи уточнили, та остаточно просили:

- визнати за кожним з них право власності на 3/12 частини житлового будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_7 та ОСОБА_3 є рідними сестрами спадкодавця ОСОБА_6 .

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їхня рідна сестра ОСОБА_6 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді 3/4 частини житлового будинку АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим позивачі, як спадкоємці другої черги спадкування, звернулись до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини.

Постановою державного нотаріуса Сьомої одеської державної нотаріальної контори Мельник Л. В. їм відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки вони не надали документ, що посвідчує право власності спадкодавця на спадкове майно.

Посилаючись на те, що не мають можливості надати необхідні документи для оформлення своїх спадкових прав, оскільки вони знаходяться в розпорядженні відповідача, яка відмовляється їх надати, ОСОБА_7 та ОСОБА_3 просили задовольнити позовні вимоги.

У липні 2017 року ОСОБА_4 подала до суду зустрічний позовом до ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , в якому просила усунути відповідачів від права на спадкування за законом після смерті ОСОБА_6 , посилаючись на те, що ОСОБА_6 була особою похилого віку, інвалідом другої групи, знаходилася в безпорадному стані, потребувала сторонньої допомоги та догляду, від надання якої ОСОБА_5 та ОСОБА_3 ухилялись.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст