Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 05.08.2018 року у справі №344/4061/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 05.08.2018 року у справі №344/4061/15-ц

05.11.2020
Автор:
Просмотров : 133

Постанова

Іменем України

30 червня 2020 року

м. Київ

справа № 344/4061/15-ц

провадження № 61-40078св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Мартєва С. Ю. (суддя-доповідач), Петрова Є. В., Сімоненко В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: прокуратура Івано-Франківської області, Державна казначейська служба України,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Івано-Франківського міського суду від 27 березня 2018 року у складі судді Татарінової О. А. та постанову Апеляційного суду Івано-Франківської області від 13 червня 2018 року у складі колегії суддів: Василишин Л. В., Максюти І. О., Матківського Р. Й.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2015 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до прокуратури міста Івано-Франківська, Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди.

Позовні вимоги обґрунтовував тим, що в липні 1995 року щодо нього скоєно злочин (шахрайство), під час якого фізична особа шляхом обману та зловживання довірою заволодів всім фактичним майном, належним йому та його дружині в сумі 35 000,00 дол. США. 29 серпня 1996 року за його заявою порушено кримінальну справу. 26 вересня 1996 року його визнано потерпілим від злочину і цивільним позивачем щодо відшкодування матеріальної шкоди. Слідство проводилося неефективно. Органи слідства і прокуратури фактично не вживали жодних заходів щодо забезпечення цивільних позовів та конфіскації майна.

24 листопада 1997 року вироком Івано-Франківського обласного суду ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні злочинів та засуджено до 8 років позбавлення волі, конфіскації майна та задоволено цивільні позови в кримінальній справі. Постановлено стягнути на його користь суму в гривнях, еквівалентну на той час 35 000,00 дол. США та 3 000,00 грн компенсації моральної шкоди.

Ані суди, ані органи прокуратури не вживали будь-яких заходів для організації подальшого розшуку привласнених коштів шляхом чергового кримінального розслідування, чи шляхом належного здійснення конфіскаційної процедури на виконання Конвенції Ради Європи «Про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом».

14 травня 2001 року у зв`язку з завершенням відбування покарання в частині позбавлення волі ОСОБА_2 повернувся до м. Івано-Франківськ, відшкодування збитків ним не здійснено.

Зазначає, що станом на 01 вересня 2005 року існували рішення, виконання яких ігнорувалися прокуратурою області, а саме вирок Івано-Франківського обласного суду від 24 листопада 1997 року, рішення Івано-Франківського міського суду від 04 грудня 2002 року, постанова Івано-Франківського міського суду від 13 жовтня 2004 року та ухвала апеляційного суду Івано-Франківської області від 04 квітня 2005 року.

Жодних ознак початку виконання рішень судів не було.

У подальшому у 2005 році та 2007 році він звертався до суду з позовом про стягнення заподіяної незаконними діями прокуратури м. Івано-Франківська моральної шкоди та зобов`язання усунути загрозу майну, а також про визнання фактів протиправного поширення недостовірної інформації, впливу на суд, невиконання судового рішення та вчинення спроби його перегляду на підставах та в порядку, не передбачених законом, зловживання правами, ненадання інформації, стягнення відшкодування заподіяної цим моральної шкоди та зобов`язання вчинити належні дії.

Постановою Івано-Франківського міського суду від 22 грудня 2008 року, яка залишена без змін ухвалами Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 листопада 2009 року та Вищого адміністративного суду України від 13 листопада 2014 року, позов ОСОБА_1 задоволено частково, визнано неправомірною бездіяльність прокуратури м. Івано-Франківська щодо виконання постанови Івано-Франківського міського суду від 13 жовтня 2004 року та зобов`язано прокуратуру м. Івано-Франківська вжити заходи на виконання даної постанови та ухвали апеляційного суду Івано-Франківської області від 04 квітня 2005 року.

09 січня 2015 року позивач направив прокурору м. Івано-Франківська письмову вимогу негайно надати інформацію про виконання прокуратурою міста постанови суду першої інстанції від 22 грудня 2008 року та надати належно завірені копії всіх процесуальних рішень, надати всю супутню інформацію з копіями процесуальних документів. 06 лютого 2015 року заступником прокурора міста йому була надана відповідь про відсутність виконавчого провадження щодо примусового виконання постанови у справі №2а-18/2008р.

Посилаючись на те, що йому заподіяна моральна шкода, яка полягає в душевних стражданнях, яких він зазнав у зв`язку з протиправною поведінкою прокуратури щодо нього та в процесі розгляду справи, змінивши предмет позову та збільшивши позовні вимоги, просив стягнути з Держави України в особі відповідного органу державного казначейства - Державної казначейської служби України - 50 000,00 грн відшкодування моральної шкоди, заподіяної відповідачем прокуратурою м. Івано-Франківська, злісним невиконанням судових рішень, ухвалених на його користь, чим створено та не усунено загрозу його майну (остаточного позбавлення майна), стягнути з Держави України в особі відповідного державного казначейства - Державної казначейської служби України - 25 000,00 грн відшкодування моральної шкоди, заподіяної відповідачем прокуратурою Івано-Франківської області, шляхом злісного невиконання статутних обов`язків прокуратури, сформульованих у пунктах 3, 4 частини першої статті 6, статей 25, 36-1 Закону України «Про прокуратуру», статей 4, 94 КПК редакції 1960 року, а саме злісної бездіяльності щодо захисту в межах своєї компетенції права позивача на безперешкодний судовий захист та його прав, що випливають зі змісту такого захисту (на засадах рівності перед законом та незалежно від будь-яких ознак) та застосування за змістом ухвалених на його користь та невиконаних судових рішень заходів до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, для поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення, стягнути з Держави України в особі відповідного державного казначейства - Державної казначейської служби України - 10 000, 00 грн відшкодування моральної шкоди, заподіяної відповідачем прокуратурою Івано-Франківської області та 10 000,00 грн відшкодування моральної шкоди, заподіяної прокуратурою м. Івано-Франківська подальшим, після злісного невиконання судових рішень, продовженням психотравмуючої поведінки у спосіб приховування та знищення доказів вказаного невиконання судових рішень і намаганням цим діянням перешкодити отриманню позивачем судового захисту та викликати стійку недовіру до судових та прокурорських органів.

Ухвалою Івано-Франківського міського суду від 26 березня 2015 року залучено до участі в якості співвідповідача прокуратуру Івано-Франківської області.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст