Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 01.03.2018 року у справі №729/488/17-ц

Ухвала КЦС ВП від 01.03.2018 року у справі №729/488/17-ц

31.05.2020
Автор:
Просмотров : 94

Постанова

Іменем України

26 квітня 2018 року

м. Київ

справа № 729/488/17

провадження № 61-623св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Висоцької В. С. (суддя-доповідач), Фаловської І. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

представник позивача - ОСОБА_5,

відповідач - ОСОБА_6,

представник відповідача - ОСОБА_7,

третя особа - територіальна громада в особі Браницької сільської ради Бобровицького району Чернігівської області,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Бобровицького районного суду Чернігівської області від 20 жовтня

2017 року у складі судді Бойко В. І. та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 6 грудня 2017 року у складі суддів: Висоцької Н. В., Бобрової І. О., Мамонової О. Є.,

ВСТАНОВИВ :

У травні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_6, в якому просив визнати недійсним державний акт від 28 вересня 2000 року на право приватної власності ОСОБА_6 на земельну ділянку площею 0,28 га, яка знаходиться в с. Браниця Бобровицького району Чернігівської області та зобов'язати ОСОБА_6 повернути вищевказану земельну ділянку у розпорядження Браницької сільської ради Бобровицького району Чернігівської області.

Позов мотивовано тим, що представники церковної громади повідомили позивача про те, що збираються огородити власну територію. Під час обстеження місцевості виявилося, що позивач не матиме можливості користуватися дорогою місцевого значення, оскільки дорога опинилась у приватній власності ОСОБА_6

Згідно Генерального плану села та будівельного паспорта виданого на ім'я позивача по АДРЕСА_1 передбачена дорога. Але фактично проїзд збоку АДРЕСА_2 відсутній, а з боку АДРЕСА_1 передано у приватну власність. Місцевий проїзд разом з земельною ділянкою приватизував ОСОБА_6 та отримав державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, до якої увійшли землі місцевого проїзду.

Передумовою звернення позивача до суду є факт передачі земельної ділянки загального користування, яка є частиною місцевого проїзду у приватну власність відповідача, оскільки відповідач може загородити цей проїзд і доступ до належного позивачу будинку буде закритий.

Рішенням Бобровицького районного суду Чернігівської області від 20 жовтня

2017 року у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивачем не доведено порушення вимог закону, які є підставою для визнання недійсним державного акту, як не надано належних та допустимих доказів порушення його прав відповідачем щодо проїзду по дорозі, яка є землею загального користування.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст