Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 14.03.2019 року у справі №397/401/18

Ухвала КЦС ВП від 14.03.2019 року у справі №397/401/18

05.11.2020
Автор:
Просмотров : 95

Постанова

Іменем України

25 червня 2020 року

місто Київ

справа № 397/401/18

провадження № 61-3937св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Бурлакова С. Ю., Гулька Б. І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: Олександрівська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Родниківська сільська рада Олександрівського району Кіровоградської області,

третя особа - Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Олександрівського районного суду Кіровоградської області від 02 жовтня 2018 року у складі судді Мирошниченка Д. В. та постанову Кропивницького апеляційного суду від 22 січня 2019 року у складі колегії суддів: Дуковського О. Л., Письменного О. А., Черненка В. В.,

ВСТАНОВИВ:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Стислий виклад позиції позивача

У березні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Олександрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області (далі - Олександрівська РДА), Родниківської сільської ради Олександрівського району (далі - Родниківська сільрада) про встановлення факту прийняття спадщини, визнання сертифіката дійсним та визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

На обґрунтування позовних вимог зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , який був членом Колективного сільськогосподарського підприємства «ім. Свердлова» (далі - КСП ім. Свердлова) та згодом переведений до Колективного сільськогосподарського підприємства «Нове життя» (далі - КСП «Нове життя»), після чого отримав сертифікат від 25 грудня 2000 року,

серія РН № 390849, на право на земельну частку (пай) на території Родниківської сільської ради на підставі рішення Олександрівської РДА від 10 листопада 2000 року № 657.

Протягом передбаченого законом строку позивач прийняла спадщину у вигляді сертифіката на право на земельну частку (пай) та є єдиною спадкоємицею свого покійного батька. Згідно з листом Олександрівської РДА від 21 березня 2018 року № 01-29/125/4 за 1993-2000 роки у протоколах загальних зборів уповноважених членів КСП ім. Свердлова інформація про виключення батька ОСОБА_2 із членів КСП відсутня. Таким чином, при відсутності земель у КСП «Нове життя» покійному батькові відповідачі повинні були виділити земельну ділянку із земель запасу або резервного фонду, оскільки він на день смерті з членів КСП ім. Свердлова виключений не був.

Стислий виклад заперечень відповідача

Відповідачі позов не визнали.

Стислий виклад змісту рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Олександрівського районного суду Кіровоградської області від 02 жовтня 2018 року у задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції послався на те, що позивачем не надано доказів на підтвердження дійсності сертифіката про право на земельну частку (пай), на підставі якого вона просить визнати право власності на земельну частку (пай).Окрім цього, державний акт на право колективної власності на землю, серії КР № 0004, по КСП ім. Свердлова Родниківської сільської ради зареєстровано 01 липня 1996 року. У судовому засіданні доведено той факт, що на момент приватизації державних земель у 1996 році ОСОБА_2 не перебував у трудових відносинах з КСП ім. Свердлова, а також не доведено той факт, що ОСОБА_2 був членом КСП, яке проводило приватизацію державних земель у 1996 році. Необхідною умовою для отримання земельної частки (паю) є членство в колективному підприємстві та працевлаштування у ньому на момент державної приватизації землі.

Постановою Кропивницького апеляційного суду від 22 січня 2019 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції, зазначивши, що відповідно до рішення Господарського суду Кіровоградської області від 14 червня 2002 року у справі № 05-01/2990/8-286/12-165 визнано недійсними рішення Родниківської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області № 92, № 137, № 138, № 128. Визнано недійсним державний акт на право колективної власності на землю, виданий КСП «Нове життя» № 2. Поновлено право землекористування Олександрівській ВК № 104. Розпорядженням Олександрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 15 серпня 2007 року № 559-р на підставі рішення Господарського суду Кіровоградської області від 14 червня 2002 року, визнано недійсними сертифікати, в тому числі і сертифікат ОСОБА_2 , на право на земельну частку (пай), видані членам КСП «Нове життя» згідно з додатком. Зазначені рішення у судовому порядку позивач не оскаржувала. Звертаючись до суду з позовом, ОСОБА_1 посилалася на сертифікат, який визнаний недійсним, а тому його не можна визнати доказом, що підтверджує відповідне право спадкодавця.

ІІ. АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст