Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 19.02.2018 року у справі №633/440/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 19.02.2018 року у справі №633/440/15-ц

10.09.2020
Автор:
Просмотров : 151

Постанова

Іменем України

20 березня 2020 року

м. Київ

справа № 633/440/15-ц

провадження № 61-5503св18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Мартєва С. Ю., Петрова Є. В. (суддя-доповідач), Сімоненко В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідач - ОСОБА_2 ,

треті особи: Мартівська сільська рада, Відділ Держгеокадастру в Печенізькому районі,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 на рішення Печенізького районного суду Харківської області від 11 жовтня 2016 року у складі судді: Тимченко А. М. та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 26 жовтня 2017 року у складі колегії суддів: Карімової Л. В., Бурлака І. В., Яцини В. Б.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У жовтні 2015 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , який в подальшому уточнив та просив припинити право спільної часткової власності на житловий будинок з надвірними будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Провести поділ вказаного житлового будинку за першим варіантом висновку судової будівельно-технічної експертизи №5037/7374/7875 від 31 серпня 2015 року з відступом від ідеальних часток співвласників. Виділити в натурі йому, ОСОБА_1 , на належну йому Ѕ частку у праві власності на цей житловий будинок з надвірними будівлями, 46/100 частин будівель і споруд на суму 78 793,50 грн., а саме: по житловим будівлям - житлову кімнату «1-5», площею 15,3 кв.м., приміщення «1-6», площею 6,8 кв.м., по прибудовам - приміщення «І» веранду, площею 6,4 кв. м., по надвірним будівлям - сарай літ. «Г», навіс літ. «Д», колонку літ. «К», паркан літ. «Л», Ѕ частину воріт літ. «Л-1», визнавши за ним право власності на вказані 46/100 частин житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами.

ОСОБА_2 на належну їй Ѕ частку у праві власності на спірний житловий будинок просив виділити в натурі 54/100 частин будівель і споруд на суму 90 963,50 грн., а саме: по житловим будівлям - приміщення «1-1», площею 9,1 кв.м., приміщення «1-2», площею 10,6 кв.м.; по прибудовам - кладову «1-3», площею 2,6 кв.м., коридор «1-4», площею 2,6 кв.м., тамбур «II», площею 2,1 кв.м.; по надвірним будівлям - літню кухню літ. «Б», веранду до літньої кухні літ. «б», сарай літ. «В», літній душ літ. «Ж», погріб літ. «З», вбиральню літ. «У», Ѕ частину воріт літ. «Л-1», визнавши за ОСОБА_2 право власності на вказані 54/100 частин житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами.

Для здійснення поділу житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами зобов`язати його, ОСОБА_1 , здійснити наступні переобладнання: закласти дверні прорізи між приміщеннями «1-2» та «1-5», «І» та «1-4»; закласти віконний проріз у приміщенні «II»; віконний проріз в стіні приміщення «І» переобладнати в дверний, встановити дверний блок; віконний проріз між приміщеннями «І» та «1-5» переобладнати в дверний, встановити дверний блок; до приміщення «І» добудувати приміщення площею не менше 7,0 кв. м, улаштувати в ньому кухню; обладнати квартиру № 2 самостійними системами опалення та електроосвітлення.

Для здійснення поділу житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами зобов`язати ОСОБА_2 здійснити наступні переобладнання: демонтувати пічний очаг та перегородку між приміщеннями «1-1» та «1-2» та улаштувати житлову кімнату «1-2», площею 19,7 кв. м; віконний проріз в стіні приміщення «II» переобладнати в дверний, встановити дверний блок; до приміщення «II» добудувати приміщення площею не менше 7,0 кв. м, улаштувати в ньому кухню; обладнати квартиру №1 самостійною системою опалення.

В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що він з відповідачкою в період перебування у фактичних шлюбних відносинах придбали у спільну часткову власність (по Ѕ частці) будинок АДРЕСА_1 . Вказаний житловий будинок розташований на земельній ділянці, площею 0,2451 га, яка закріплена в користування рішенням виконавчого комітету Мартівської сільської ради № 4-а від 14 січня 1997 року. В силу частини другої статті 120 ЗК України до нього з відповідачкою, як співвласників на спірний житловий будинок, з набуттям на нього права власності перейшло й право користування земельною ділянкою, на якій він розміщений на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача (землекористувачів). Для придбання у власність спірного житлового будинку ним 21 травня 2007 року здійснено продаж належного йому на праві особистої власності житлового будинку за адресою: АДРЕСА_4 .

Між ним та ОСОБА_2 існують вкрай неприязні стосунки, що унеможливлює спільне користування спірним будинком. Будь-які спроби вирішити виникле питання щодо поділу в натурі спірного житлового будинку закінчувалось вчиненою відповідачкою сваркою та скандалом, що в свою чергу зумовлювало подальші звернення до правоохоронних органів.

Короткий зміст судових рішень суду першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Печенізького районного суду Харківської області від 11 жовтня 2016 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 26 жовтня 2017 року, позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Мартівська сільська рада Печенізького району Харківської області, Відділ Держгеокадастру у Печенізькому районі Харківської області про поділ домоволодіння в натурі задоволено частково.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст