Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КЦС ВП від 14.05.2019 року у справі №617/205/15-ц

Постанова КЦС ВП від 14.05.2019 року у справі №617/205/15-ц

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 258



Постанова

Іменем України

13 травня 2019 року

місто Київ

справа № 617/205/15-ц

провадження № 61-26782св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Ступак О. В., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивач - Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Екопарк «Сосновий Бор»,

відповідач - ОСОБА_1 ,

треті особи: ОСОБА_2 , приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Погрібна Тетяна Петрівна,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Харківської області від 10 липня 2017 року у складі колегії суддів: Кругової С. С., Котелевець А. В., Пилипчук Н. П.,

ВСТАНОВИВ:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Стислий виклад позиції позивача

Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Екопарк «Сосновий Бор» (далі - ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор», кооператив) у лютому 2016 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , просив: визнати недійсними договори купівлі-продажу земельних ділянок від 26 грудня 2012 року та від 25 листопада 2013 року, укладені між ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор» в особі голови кооперативу ОСОБА_2 . та ОСОБА_1 ; скасувати право власності ОСОБА_1 на зазначені земельні ділянки; визнати за ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор» право власності на спірні земельні ділянки.

Позивач обґрунтовував заявлені вимоги тим, що земельна ділянка, площею 0, 3024 га, що розташована на АДРЕСА_1 та земельна ділянка, площею 0, 25 га, що розташована на АДРЕСА_2 , є майном кооперативу згідно з державними актами про право власності на земельну ділянку, виданими Революційною сільською радою Вовчанського району Харківської області 03 грудня 2012 року та 29 грудня 2012 року.

За умовами договору купівлі-продажу земельної ділянки від 26 грудня 2012 року, укладеного між ОСОБА_1 та ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор» в особі голови кооперативу ОСОБА_2, голова кооперативу відчужив земельну ділянку, площею 0, 3024 га, що розташована на АДРЕСА_1 та надана для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови. Продаж ділянки вчинено за 16 934, 00 грн.

Згідно із договором купівлі-продажу земельної ділянки від 25 листопада 2013 року, укладеним між ОСОБА_1 та ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор» в особі голови кооперативу ОСОБА_2, голова кооперативу відчужив земельну ділянку, площею 0, 25 га, що розташована на АДРЕСА_2 , надану для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови. Продаж ділянки вчинено за 14 000, 00 грн.

Відповідно до Статуту ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор», затвердженого його загальними зборами від 09 липня 2012 року, вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу, виконавчим органом кооперативу є голова кооперативу.

Позивач зазначав, що рішень про розпорядження зазначеним майном кооперативу, у тому числі укладення стосовно нього договорів купівлі-продажу, загальними зборами не приймалось, дозволу на укладання договорів купівлі-продажу загальними зборами не надавалось, кошти за зазначеними договорами купівлі-продажу кооператив не отримував, про укладені договори стало відомо 29 березня 2014 року, під час ревізії діяльності кооперативу після звільнення з посади голови кооперативу ОСОБА_2 .

Позивач вважає, що наведені договори укладені головою кооперативу ОСОБА_2 з перевищенням повноважень, не були погоджені ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор» до їх укладання та після їх укладання, а тому є недійсними.

Стислий виклад заперечень відповідача

Відповідач позов не визнав, пояснивши, що оскаржувані договори укладені відповідно до вимог чинного на той час законодавства.

Третя особа заперечувала проти позову, зазначила, що під час укладення оскаржуваних договорів надано правовстановлюючі документи на земельні ділянки, звіти про експертну грошову оцінку та статут кооперативу. Оскаржувані договори укладені без перевищення повноважень голови кооперативу.

Стислий виклад змісту рішень судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій

Рішенням Вовчанського районного суду Харківської області від 12 липня 2016 року у задоволенні позову ОК «ЖБК «Екопарк «Сосновий Бор» відмовлено.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст