Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 08.08.2019 року у справі №696/208/18

Ухвала КЦС ВП від 08.08.2019 року у справі №696/208/18

27.10.2020
Автор:
Просмотров : 160

Постанова

Іменем України

07 серпня 2020 року

м. Київ

справа № 696/208/18

провадження № 61-14342 св 19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Сімоненко В. М. (суддя-доповідач), Мартєва С. Ю., Петрова Є. В.,

учасники справи:

позивач - заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області в особі Кам`янської районної державної адміністрації Черкаської області,

відповідач - ОСОБА_1 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області в особі Кам`янської районної державної адміністрації Черкаської області на ухвалу Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 19 березня 2019 року у складі судді Опалинської О.П. та постанову апеляційного суду Черкаської області від 26 червня 2019 року у складі суддів Василенко Л.І., Єльцова В.О., Карпенко О.В.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У лютому 2018 року заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області в особі Кам`янської районної державної адміністрації Черкаської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки з незаконного володіння та просив суд витребувати з незаконного користування ОСОБА_1 земельну ділянку площею 11,7 га, кадастровий номер 7121886500:02:000:0929, що розташована за межами населеного пункту на адміністративній території Телепинської сільської ради Каменського району Черкаської області.

В обґрунтування позову посилався на те, що Кам`янською районною державною адміністрацією 18 лютого 2004 року видано розпорядження №44 «Про вилучення та надання в оренду земельних ділянок».

Пунктом 10 розпорядження надано ОСОБА_1 в оренду земельні ділянки загальною площею 56,8 га, в тому числі 11,7 га земель водного фонду (став) для вирощування рибної продукції.

На підставі прийнятого розпорядження, 19 лютого 2004 року між Кам`янською районною державною адміністрацією, як орендодавцем, та ОСОБА_1 , як орендарем, укладено договір оренди, відповідно до умов якого останньому надано в користування земельну ділянку водного фонду площею 11,7 га, що розташована на адміністративній території Телепинської сільської ради за межами населеного пункту.

12 листопада 2012 Кам`янською районною державною адміністрацією прийнято розпорядження №292 «Про внесення змін у договір оренди громадянина ОСОБА_1 по Телепинській сільській раді» та визначено, що спірна земельна ділянка надана для ведення фермерського господарства, збільшено строк оренди та розмір орендної плати.

На підставі розпорядження №292, 17 грудня 2012 року між Кам`янською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством «Чирви Івана Миколайовича» укладено новий договір оренди землі, який зареєстровано у відділі Держкомзему у Кам`янському районі про що 29 грудня 2012 року у Державному реєстрі земель вчинено запис за № 712188654003958.

Зі змісту умов договору вбачається, що орендар продовжує терміном на 49 років договір оренди земельної ділянки, який був укладений 19 лютого 2004 року між Кам`янською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством «Чирви Івана Миколайовича» та надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для вирощування рибної продукції, яка знаходиться на адміністративній території Телепинської сільської ради за межами населеного пункту.

Відповідно до пункту 34 Договору визначено підстави припинення дії договору, однією з яких є ліквідація юридичної сторони - орендаря.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань вбачається, що діяльність Фермерського господарства «Чирви Івана Миколайовича» припинена на підставі рішення

Господарського суду Кіровоградської області від 29 вересня 2016 року, про що 07 жовтня 2016 року внесено відповідні відомості про припинення юридичної особи до Реєстру.

Зазначив, що з огляду на зазначене дія договору оренди землі припинена в зв`язку з ліквідацією юридичної особи орендаря.

Всупереч вимог статей 31, 34 Закону України «Про оренду землі» ОСОБА_1 , після ліквідації свого Фермерського господарства «Чирви Івани Миколайовича», яке було орендарем за умовами Договору, не повернув земельну ділянку орендодавцеві та продовжує її використовувати без належних правових підстав,

Внаслідок неправомірних дій відповідача щодо незаконного використання спірної земельної ділянки, Кам`янська районна державна адміністрація, як орган державної влади, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, не може реалізувати своє право безперешкодного володіння та вільного розпорядження нею.

Також зазначає, що необхідність захисту інтересів держави полягає в усуненні порушень щодо безпідставного використання спірної земельної ділянки Відповідачем та повернення державі можливості вільно нею розпоряджатися.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст