Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 15.02.2018 року у справі №683/3651/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 15.02.2018 року у справі №683/3651/16-ц

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 156

Постанова

Іменем України

7 березня 2018 року

м. Київ

справа № 683/3651/16-ц

провадження № 61-6095 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Гулька Б. І. (суддя-доповідач), Луспеника Д. Д., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро»;

представник позивача - ОСОБА_4;

відповідачі: ОСОБА_5, фермерське господарство «Бізон-1», Сахновецька сільська рада Старокостянтинівського району Хмельницької області;

представник ОСОБА_5 - ОСОБА_6,

представник фермерського господарства «Бізон-1» - Слюсарчук Сергій Борисович;

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро» на рішення Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 19 травня 2017 року у складі судді Бондарчук Л. А. та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 19 жовтня 2017 року у складі колегії суддів: Грох Л. М., Костенка А. М., П'єнти І. В.,

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У грудні 2016 року товариство з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро» (далі - ТОВ «Енселко Агро») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_5, фермерського господарства «Бізон-1» (далі - ФГ «Бізон-1»), Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування його державної реєстрації, визнання договору оренди земельної ділянки укладеним.

Позовна заява мотивована тим, що 12 січня 2011 року між ОСОБА_5 та ТОВ «Енселко Агро» було укладено договір оренди земельної ділянки, площею 3,3426 га, що розташована на території Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області, строком на 5 років, який зареєстровано 5 серпня 2011 року. Маючи намір використати своє переважне право на укладення договору оренди землі на новий строк, 25 лютого 2016 року ТОВ «Енселко Агро» направило ОСОБА_5 лист з пропозицією поновити договір оренди з проектом договору, проте відповіді не отримало. Згодом товариству стало відомо, що 11 жовтня 2016 року між ОСОБА_5 та ФГ «Бізон-1» було укладено договір оренди зазначеної вище земельної ділянки, яка до цього перебувала у його користуванні.

Товариство вважало, що такими діями відповідачів його переважне право на поновлення договору оренди землі від 12 січня 2011 року порушене, укладений між ОСОБА_5 та ФГ «Бізон-1» договір оренди землі від 11 жовтня 2016 року та державна реєстрація речового права оренди землі за ФГ «Бізон-1», є незаконними.

Ураховуючи викладене, ТОВ «Енселко Агро» просило суд визнати недійсним договір оренди землі від 11 жовтня 2016 року, укладений між ОСОБА_5 та ФГ «Бізон-1»; скасувати його державну реєстрацію; визнати укладеним договір оренди землі між ОСОБА_5 та ТОВ «Енселко Агро» на умовах, викладених у додатку до позову.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст