Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 25.02.2018 року у справі №292/126/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 25.02.2018 року у справі №292/126/15-ц

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 182

Постанова

Іменем України

7 березня 2018 року

м. Київ

справа № 292/126/15-ц

провадження № 61-8912 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_3;

представник позивача - ОСОБА_4;

відповідач - ОСОБА_5;

представник відповідача - ОСОБА_6;

третя особа - Червоноармійська державна нотаріальна контора;

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Червоноармійського районного суду Житомирської області у складі судді Кулика П. О. від 5 квітня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Житомирської області у складі колегії суддів: Шевчук А. М., Павицької Т. М., Талько О. Б., від 29 листопада 2016 року,

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У травні 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5 про встановлення факту батьківства.

Позовна заява мотивована тим, що його мати - ОСОБА_7, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, при житті перебувала у фактичних шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу з ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2. Від цих шлюбних відносин ІНФОРМАЦІЯ_3 народився він. Вказував, що при житті ОСОБА_8 ставився до нього як до рідного сина, у дитинстві матеріально допомагав, у подальшому таку допомогу надавав йому він. Факт того, що померлий ОСОБА_8 є його батьком підтверджується витягами з медичних карток, згідно яких у нього з покійним батьком група крові та резус-приналежність є ідентичними. Зазначав, що після смерті ОСОБА_8 залишилася спадщина, яка складається з житлового будинку АДРЕСА_1. Незважаючи на те, що він є спадкоємцем першої черги після смерті батька і ним подана заява до нотаріальної контори про прийняття спадщини, отримати свідоцтва про спадщину не може, оскільки в свідоцтві про народження в графі «батько» не вказано прізвище ОСОБА_8. При цьому відповідачка, яка є дочкою померлого ОСОБА_8, не визнає факту батьківства і заперечує проти його права на спадкування.

У зв'язку з наведеним ОСОБА_3 просив суд встановити факт батьківства, вказавши, що ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, є його батьком.

Рішенням Червоноармійського районного суду Житомирської області від 5 квітня 2016 року у задоволенні позову ОСОБА_3 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що ОСОБА_3 не надав належних та допустимих доказів, які з достовірністю підтверджували, що до його народження померлий ОСОБА_8 спільно проживав і вів спільне господарство з матір'ю позивача, його спільно виховували та утримували й визнавав своє батьківство.

Ухвалою апеляційного суду Житомирської області від 29 листопада 2016 року апеляційну скаргу ОСОБА_3 відхилено, рішення Червоноармійського районного суду Житомирської області від 5 квітня 2016 року залишено без змін.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст