Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 11.12.2018 року у справі №750/146/17

Ухвала КЦС ВП від 11.12.2018 року у справі №750/146/17

29.10.2020
Автор:
Просмотров : 147

Постанова

Іменем України

05 червня 2020 року

м. Київ

справа № 750/146/17

провадження № 61-46040св18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Мартєва С. Ю., Петрова Є. В. (суддя-доповідач), Сімоненко В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , який є правонаступником ОСОБА_2 ,

відповідач - Чернігівська міська рада,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Апеляційного суду Чернігівської області від 14 вересня 2018 року у складі колегії суддів: Мамонової О. Є., Бобрової І. О., Шитченко Н. В.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2017 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Чернігівської міської ради, в якому просив:

- визнати право власності на 1/2 частину квартири АДРЕСА_1 за ним у порядку спадкування за законом після померлого батька ОСОБА_3 ;

- визнати право власності на 1/4 частину квартири АДРЕСА_1 за ним у порядку спадкування за законом після померлого брата ОСОБА_2 .

Позов обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_3 , який з 1987 року був членом ЖБК № 44 та, виплативши у 1986 році кошти за спірну квартиру, став її власником, але не отримав правовстановлюючий документ.

Позивач та його брат ОСОБА_4 на час смерті батька проживали з ним, тобто як спадкоємці першої черги за законом прийняли спадщину, але не оформили її.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер брат позивача - ОСОБА_4 , після смерті якого спадщину прийняли іще один брат ОСОБА_5 шляхом подання заяви до Першої чернігівської державної нотаріальної контори, за якою була заведена спадкова справа, та позивач, оскільки на час смерті брата ОСОБА_4 проживав разом з ним.

Постановою від 19 грудня 2016 року державний нотаріус відмовив у вчиненні нотаріальних дій, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Короткий зміст судового рішення суду першої інстанції

Рішенням Деснянського районного суду м. Чернігова від 28 лютого 2017 року позов задоволено. Визнано за ОСОБА_4 право власності на 1/2 частину квартири АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після померлого батька ОСОБА_3 . Визнано за ОСОБА_4 право власності на 1/4 частину квартири АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після померлого брата ОСОБА_4 .

Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив з того, що ОСОБА_4 довів наявність підстав для визнання за ним права власності в порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_3 та брата ОСОБА_4 .

Короткий зміст судового рішення суду апеляційної інстанції

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст