Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 02.04.2019 року у справі №619/3540/17

Ухвала КЦС ВП від 02.04.2019 року у справі №619/3540/17

29.10.2020
Автор:
Просмотров : 120

Постанова

Іменем України

04 червня 2020 року

м. Київ

справа № 619/3540/17

провадження № 61-4875св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Фаловської І. М. (суддя-доповідач), Грушицького А. І., Литвиненко І. В.

учасники справи:

позивач - керівник Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави,

відповідачі: ОСОБА_1 , Головне управління Держгеокадастру у Харківській області, Товариство з обмеженою відповідальністю «Агросвіт Плюс»,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 ,

в інтересах якої діє адвокат Ліпчанський Володимир Віталійович,

на постанову Харківського апеляційного суду від 12 лютого 2019 року

в складі колегії суддів: Піддубного Р. М., Котелевець А. В., Тичкової О. Ю.,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 2 розділу II «;Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 15 січня 2020 року № 460-IX «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» (далі - Закон № 460-IX) касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2017 року керівник Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Агросвіт Плюс» (далі - ТОВ «Агросвіт Плюс») про визнання наказів незаконними, договорів оренди землі недійсними, скасування їх реєстрації, повернення земельної ділянки.

Позовна заява мотивована тим, що наказом Головного управління Держземагенства у Харківській області, правонаступником якого є Головне управління Держгеокадастру у Харківській області, від 16 червня 2014 року ОСОБА_1 надано в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 47,6279 га (кадастровий номер 6322010100:02:000:0735), яка розташована за межами населених пунктів на території Дергачівської міської ради Харківської області для ведення фермерського господарства строком на 49 років. На підставі цього наказу 05 вересня 2014 року між Головним управлінням Держземагенства у Харківській області та

ОСОБА_1 укладено договір оренди вищезазначеної земельної ділянки.

Вказував, що у порушення вимог статті 7 Закону України «Про фермерське господарство» ОСОБА_1 не було надано обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства, не зазначено кількість членів фермерського господарства, фермерське господарство ОСОБА_1 створено не було, а за договором від 01 лютого 2016 року земельну ділянку передано в суборенду строком на 48 років ТОВ «Агросвіт Плюс», що свідчить про отримання останнім земельної ділянки поза процедурою земельних торгів.

На підставі викладеного керівник Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави просив: визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держземагенства у Харківській області від 16 червня 2014 року; визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений 05 вересня 2014 року між Головним управлінням Держземагенства у Харківській області та ОСОБА_1 ; скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки; визнати недійсним договір суборенди земельної ділянки, укладений 01 лютого 2016 року між ОСОБА_1 і ТОВ «Агросвіт Плюс»; скасувати державну реєстрацію права суборенди земельної ділянки; зобов`язати

ОСОБА_1 повернути спірну земельну ділянку державі в особі Головного управління Держзеокадастру у Харківській області.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Дергачівського районного суду Харківської області від 03 травня 2018 року (в складі судді Остропілець Є. Р.) в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивачем не доведено порушень вимог земельного законодавства під час вирішення питання про надання ОСОБА_1 в оренду земельної ділянки. Крім того, прокурором не обґрунтовано належним чином наявність у нього підстав для представництва інтересів держави, що виключає можливість звернення до суду за захистом інтересів держави.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Харківського апеляційного суду від 12 лютого 2019 року рішення суду першої інстанції скасовано прийнято нову постанову, якою позов задоволено.

Визнано незаконним та скасовано наказ Головного управління Держземагенства у Харківській області № 1259-СГ від 16 червня 2014 року про передачу ОСОБА_1 в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 47,6279 га (кадастровий номер 6322010100:02:000:0735), яка розташована за межами населених пунктів на території Дергачівської міської ради Харківської області для ведення фермерського господарства строком на 49 років.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст