Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КЦС ВП від 11.04.2019 року у справі №554/5000/18

Ухвала КЦС ВП від 11.04.2019 року у справі №554/5000/18

22.10.2020
Автор:
Просмотров : 174

Постанова

Іменем України

01 липня 2020 року

м. Київ

справа №554/5000/18

провадження № 61-5024св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Ступак О. В.,

суддів: Гулейкова І. Ю., Олійник А. С. (суддя - доповідач), Усика Г. І., Яремка В. В.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

особа, яка подала апеляційну скаргу, - ОСОБА_3 ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Полтавського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року у складі колегії суддів: Кузнєцової О. Ю., Бондаревської С. М., Кривчун Т. О.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про встановлення батьківства посмертно.

Позов обґрунтований тим, що матір позивача ОСОБА_2 перебувала з ОСОБА_4 у фактичних шлюбних відносинах без офіційної реєстрації з 1994 року до 1998 року.

Позивач народився ІНФОРМАЦІЯ_1 . У свідоцтві про народження його батьком записаний ОСОБА_5 , який фактично є його дідусем, проте його біологічним батьком є ОСОБА_4 , визнання якого батьком необхідне позивачу для належного оформлення та прийняття спадщини.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 14 вересня 2018 року позов задоволено. Визнано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що факт батьківства померлого ОСОБА_4 щодо ОСОБА_1 підтверджено в судовому засіданні, в іншому порядку встановити факт батьківства неможливо, тому позов підлягає задоволенню.

Короткий зміст судового рішення суду апеляційної інстанції

Постановою Полтавського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 14 вересня 2018 року скасовано, ухвалено нове рішення про відмову в позові. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що суд першої інстанції не роз`яснив сторонам наслідки процесуальних дій, пов`язаних із визнанням відповідачем позову та ухваленням рішення у підготовчому судовому засіданні. Зокрема, суд першої інстанції не встановив, чи не суперечить визнання ОСОБА_2 позову правам та інтересам інших осіб, зокрема спадкоємців померлого ОСОБА_4 .

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що визнавши батьківство ОСОБА_4 стосовно ОСОБА_1 , місцевий суд вирішив питання про спадкові права ОСОБА_3 без залучення її до участі у справі. Належним відповідачем у справі є спадкоємець померлого ОСОБА_4 - ОСОБА_3 (дочка).

Короткий зміст вимог касаційної скарги

У березні 2019 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 на постанову Полтавського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року, у якій він просив її скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст