Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала ККС ВП від 14.01.2020 року у справі №591/1186/18

Ухвала ККС ВП від 14.01.2020 року у справі №591/1186/18

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 162

Постанова

Іменем України

14 травня 2019 року

м. Київ

справа № 591/1186/18

провадження № 51-7393км18

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Лагнюка М.М.,

суддів Короля В.В., Огурецького В.П.,

за участю:

секретаря судового засідання Бруса Ю.І.,

заявника ОСОБА_1

захисника Пробачая Д.Ю. та

представника ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» Білухи Р.М.,

захисника, який діє в інтересах ОСОБА_1 , Рембецького В.Ю. ,

прокурора Пашкова Є.Є.,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційні скарги директора ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» ОСОБА_3 та захисника Білухи Р.М. в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 01 червня 2018 року, якою повернуто апеляційні скарги захисників Білухи Р.М. та Наума В.М. в інтересах ОСОБА_1 , та захисника Рембецького В.Ю. в інтересах ОСОБА_1 на вирок Зарічного районного суду м. Сум від 29 березня 2018 року та ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 01 червня 2018 року щодо

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 ), такого, що судимості не мав,

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами

першої та апеляційної інстанцій обставини

Вироком Зарічного районного суду м. Сум від 29 березня 2018 року затверджено угоду про визнання винуватості від 06 березня 2018 року, яку укладено між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 258-5 Кримінального кодексу України (далі - КК), та на підставі статті 69 КК призначено йому покарання у виді штрафу в розмірі 8800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 149600 грн і постановлено не призначати додаткових покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та конфіскації майна.

Постановлено скасувати запобіжний захід у виді тримання під вартою щодо ОСОБА_4 та негайно звільнити його з під варти.

Також постановлено скасувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 20 листопада 2017 року, а саме автомобілю RENAULT KOLEOS, 2008 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1 .

Згідно з вироком, затверджено угоду про винуватість ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 258-5 КК, а саме в тому, що він, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів та за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження та іншими не встановленими під час досудового розслідування особами, перебуваючи у м. Горлівка Донецької області та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, в період з червня 2016 року по жовтень 2017 року (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлені) сприяв передачі фінансових активів - сплаті так званих «митних платежів» на загальну суму - 30 832,81 грн до так званого «бюджету» терористичної організації «ЛНР» невстановленими службовими особами ТОВ «ФОРС-Плюс» та ФОП « ОСОБА_6 », тобто скоїв злочин, передбачений частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 258-5 КК.

Так, ОСОБА_4 , достовірно усвідомлюючи про те, що «ЛНР» є терористичною організацією, а також про функціонування у складі «політичного» блоку терористичної організації «ЛНР» так званих «Міністерства фінансів «ЛНР», «Державного комітету доходів та зборів «ЛНР», «Державного митного комітету «ЛНР», «Державного банку «ЛНР», в період часу з червня 2016 року по жовтень 2017 року (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлені), діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів та з метою сприяння вчиненню невстановленими особами суб`єктів господарської діяльності, які діють на території «ЛНР» фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «ЛНР», що в свою чергу забезпечувало безперешкодне отримання ним незаконних доходів на тимчасово окупованій території Луганської області України, сприяв фінансуванню діяльності терористичної організації «ЛНР» шляхом постачання комерційної продукції ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» на тимчасово окуповану територію Луганської області та сплати при цьому невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «ФОРС-Плюс» («Луганська народна Республіка», Луганська область, код 61113511) та ФОП « ОСОБА_6 » («Луганська народна Республіка», Луганська область, код НОМЕР_2 ), які зареєстровані на даній території у відповідності до так званих законів «ЛНР» і зокрема так званого Закону «ЛНР» «О ставках ввозной пошлины и порядке ее взымания» від 22.05.2015 року, не передбачених чинним законодавством так званих «митних платежів» до так званого «бюджету «ЛНР».

Для здійснення вищевказаної злочинної діяльності, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, спільно з ОСОБА_4 , який фактично виконував обов`язки представника (регіонального менеджера) компанії ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також іншими невстановленими службовими особами суб`єктів господарської діяльності, які зареєстровані на території «ЛНР», було досягнуто попередньої домовленості про вчинення фінансування діяльності терористичної організації «ЛНР», шляхом організації постачання комерційної продукції снекової та непродовольчої груп товарів виробника ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» на окуповану територію Луганської області та сплати при цьому невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «ФОРС-Плюс» та ФОП « ОСОБА_6 », які зареєстровані на даній території у відповідності до так званих законів «ЛНР» так званих «митних платежів» до так званого «бюджету «ЛНР» через фінансові структури терористичної організації «ЛНР».

Так, перебуваючи у службовій залежності від особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження і фактично будучи його підлеглим, ОСОБА_4 у період з червня 2016 року по жовтень 2017 року (точна дата та час органом досудового розслідування не встановлені) неофіційно працював у ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» на посаді представника (регіонального менеджера) компанії ТОВ «СНЕК ЕКСПОРТ» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст