Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 02.03.2018 року у справі №927/762/17

Ухвала КГС ВП від 02.03.2018 року у справі №927/762/17

31.05.2020
Автор:
Просмотров : 411

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2018 року

м. Київ

Справа № 927/762/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кушнір І.В. - головуючий, Краснов Є.В., Мачульський Г.М.,

За участю секретаря судового засідання Суворкіної Ю.І.

розглянувши матеріали касаційної скарги Носівської міської ради Носівського району Чернігівської області на рішення Господарського суду Чернігівської області від 09.10.2017 (суддя Бобров Ю.М.) та постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.01.2018 (головуючий суддя: Майданевич А.Г., судді: Коротун О.М., Гончаров С.А.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Носівський цукровий завод"

до Носівської міської ради Носівського району Чернігівської області

про розірвання договору оренди землі,

За участю представників:

позивача - ОСОБА_4 - член дирекції, протокол, паспорт, положення;

відповідача - не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

07.08.2017 до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Носівський цукровий завод" до Носівської міської ради Носівського району Чернігівської області про розірвання договору оренди землі від 16.07.2010, укладеного між Носівською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Носівський цукровий завод", зареєстрованого у Носівському відділі Чернігівської регіональної філії Центру ДЗК, про що в Державному реєстрі земель вчинено запис від 02 серпня 2010 року за №041085600028, кадастровий номер НОМЕР_1, загальною площею 83202 кв м.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що між Носівською міською радою (орендодавцем) та ТОВ "Носівський цукровий завод" (орендарем) 16.07.2010 було укладено договір оренди землі, згідно з умов якого позивачу було передано строком на 49 років в оренду земельну ділянку комунальної власності, загальною площею 83202 кв. м із земель несільськогосподарського призначення для здійснення виробничої діяльності. Однак, позивач зазначає, з 2013 року він не здійснює господарської діяльності у зв'язку із збитковістю виробництва, недоцільності подальшого утримання обладнання для виробництва цукру та проведення консервації технологічного обладнання. Тобто, ТОВ "Носівський цукровий завод" фактично не користується орендованою земельною ділянкою, але сплачує орендну плату. 24.05.2017 позивач звернувся до Носівської міської ради з письмовим клопотанням про припинення Договору оренди землі, в якому просив вирішити питання щодо припинення Договору оренди землі шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін, з підписанням Угоди про розірвання договору та акту приймання-передачі до Договору. Проте, міська рада листом від 08.06.2017 у задоволенні клопотання відмовила, посилаючись на те, що вказане клопотання було розглянуто на пленарному засіданні ради 07.06.2017 і, за результатами голосування, рішення про задоволення клопотання депутатами не прийнято. Посилаючись, зокрема, на приписи ст. 652 ЦК України позивач звертає увагу на те, що укладаючи договір оренди землі 16.07.2010 товариство не могло передбачити, що ситуація, яка склалась в країні в цілому, цілковито вплине на здійснення господарської діяльності ТОВ "Носівський цукровий завод" у галузі цукрового виробництва. Позивач вказує, що товариство є збитковим, прибутку від виробництва не отримує, сплата орендної плати за земельну ділянку здійснюється за рахунок наданих дотаційних виплат. Крім того, кожен рік відбувається збільшення вартості нормативної грошової оцінки земель у зв'язку з її індексацією.

09.10.2017 Господарський суд Чернігівської області позовні вимоги задовольнив повністю.

22.01.2018 Київський апеляційний господарський суд апеляційну скаргу Носівської міської ради Носівського району Чернігівської області на рішення Господарського суду Чернігівської області від 09.10.2017 у справі №927/762/17 залишив без задоволення, рішення Господарського суду Чернігівської області від 09.10.2017 у справі №927/762/17 залишив без змін.

Судові рішення мотивовані тим, що надані позивачем докази підтверджують, що при укладенні договору ТОВ "Носівський цукровий завод" не могло передбачити, що після його укладення істотно збільшиться в рази витрати на виробництво цукру, істотно зменшаться об'єми сировини для виробництва і, у зв'язку з цим, не отримання товариством прибутку та збитковість виробництва, проведення консервації технологічного обладнання цукрового виробництва та, як наслідок, фактичне не використання орендованої за договором земельної ділянки у підприємницькій (господарській) діяльності позивача. В свою чергу, відповідачем не надано, а ні до суду першої інстанції, а ні до суду апеляційної інстанції доказів, які б спростовували наведені позивачем обставини.

17.02.2018 (згідно з поштовим штемпелем на конверті) Носівською міською радою Носівського району Чернігівської області безпосередньо до Касаційного господарського суду подано касаційну скаргу на рішення Господарського суду Чернігівської області від 09.10.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.01.2018 у справі № 927/762/17.

У касаційній скарзі відповідач просить скасувати рішення Господарського суду Чернігівської області від 09.10.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.01.2018 у справі № 927/762/17 та прийняти нове рішення, яким у позові відмовити повністю.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.02.2018 року у справі № 927/762/17 визначено колегію суддів у складі: Кушнір І.В. (головуючий суддя), судді: Мачульський Г.М., Краснов Є.В.

01.03.2018 суд постановив ухвалу про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою та призначення до розгляду на 26.04.2018, повідомив учасників справи про дату, час і місце розгляду скарги, визначив строк для подання відзиву на касаційну скаргу з доказами надсилання копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи до Касаційного господарського суду до 15.03.2018.

Даною ухвалою витребувано з Господарського суду Чернігівської області матеріали справи № 927/762/17 за позовом Носівської міської ради Носівського району Чернігівської області до Носівської міської ради Носівського району Чернігівської області про розірвання договору оренди землі, які надійшли до Верховного Суду 15.03.2018.

Обґрунтовуючи касаційну скаргу скаржник (Носівська міська рада Носівського району Чернігівської області, відповідач) зазначає, що рішення судів попередніх інстанцій прийняті з порушенням норм матеріального права.

Відповідач вказує, що згідно з ч.2 ст.652 ЦК України, на яку посилається позивач, як на підставу розірвання спірного договору, передбачено, що якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно умов, зміст яких викладено у п.п.1-4 ч. 2 ст. 652 України. При цьому, сама істотна зміна обставин не є підставою для розірвання договору, а позивач повинен довести, зокрема, впевненість сторін у момент укладення договору в тому, що така зміна обставин не настане.

Як зазначає скаржник, позивач посилається на підставу розірвання договору оренди у зв'язку з тим, що підприємство фактично не користується земельною ділянкою у зв'язку із проведенням консервації технологічного обладнання для цукрового виробництва, недоцільністю подальшого утримання обладнання для виробництва цукру. Разом з тим, на сьогоднішній день підприємство не є банкрутом, продовжує та розширює свою діяльність.

Відповідач вважає, що укладаючи у 2010 році договір оренди землі, керівництво ТОВ "Носівський цукровий завод" не могло не знати про негативні тенденції як в економіці України, в тому числі і у виробництві цукру, так і в цілому у світовій економіці, які склалися внаслідок фінансової кризи 2008 року. Тобто, причини, що викликали ускладнення у виконанні укладеного сторонами договору, вважає відповідач, були наявними при його укладенні. Таким чином, посилання позивача на те, що під час укладення договору оренди землі він виходив з того, що зміна істотних обставин не настане, є, на думку відповідача, безпідставним.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст