Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 11.04.2019 року у справі №916/465/18

Ухвала КГС ВП від 11.04.2019 року у справі №916/465/18

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 90

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року

м. Київ

Справа № 916/465/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючого - Пількова К. М., суддів: Дроботової Т. Б., Чумака Ю. Я.,

за участю секретаря судового засідання - Жураховської Т. О.,

учасники справи:

прокурор - Збарих С. М. Генеральна прокуратура України

позивач - Тузлівська сільська рада Татарбунарського району Одеської області

представник позивача - не з`явився

відповідач-1 - Кулевчанська сільська рада Саратського району Одеської області

представник відповідача-1 - не з`явився

відповідач-2 - Фермерське господарство "Кулевча"

представник відповідача-2 - Чернишева А. О., адвокат

відповідач-3 - Саратська районна державна адміністрація

представник відповідача-3 - не з`явився

розглянув у судовому засіданні касаційну скаргу Фермерського господарства "Кулевча" на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.02.2019 (головуючий суддя Таран С. В., судді Будішевська Л. О., Мишкіна М. А.) у справі Господарського суду Одеської області за позовом Заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Тузлівської сільської ради Татарбунарського району Одеської області до Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області, Фермерського господарства "Кулевча", Саратської районної державної адміністрації про визнання незаконним рішення сільської ради та скасування рішення державного реєстратора,

1. Короткий зміст позовних вимог

1.1. 15.09.2018 Заступник прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Тузлівської сільської ради Татарбунарського району Одеської області (далі - Позивач) звернувся до Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області (далі - Відповідач-1), Фермерського господарства "Кулевча" (далі - Відповідач-2) та Саратської районної державної адміністрації Одеської області (далі - Відповідач-3) з позовом про визнання незаконним рішення Відповідача-1 від 24.12.2012 № 60 про оформлення права власності на комплекс будівель у с. Кулевча (далі - Рішення), який складається, у тому числі, з бази відпочинку "Волна", що розташована за адресою: Одеська область , Татарбунарський район, Тузлівська сільська рада, с. Лебедівка, вул. Лісна, 4 ; скасування рішення державного реєстратора Саратської районної державної адміністрації Одеської області Кодрян З. В. (індексний номер: 32476173 від 22.11.2016) про реєстрацію права власності на об`єкт нерухомості - базу відпочинку "Волна", яка розташована за адресою: Одеська область, Татарбунарський район, Тузлівська сільська рада, с. Лебедівка, вул . Лісна, 24 за реєстраційним номером 1091055551250.

1.2. Позовна заява мотивована тим, що база відпочинку "Волна" не розташована на території Кулевчанської сільської ради Саратського району Одеської області (Відповідача), тому спірне Рішення порушує право Позивача, на території якого розміщена зазначена база, на вирішення майнових питань та є безумовним порушенням приписів статті 2 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", чинного на час виникнення спірних правовідносин. При цьому під час проведення державної реєстрації реєстратор не врахував, що спірне майно територіально не знаходиться на території сільської ради, яка приймала Рішення. Більш того, державний реєстратор зареєстрував право власності на об`єкт нерухомості, що знаходиться за адресою: Одеська область, Татарбунарський район , Тузлівська сільська рада , с. Лебедівка , вул. Лісна, 24 , рішення щодо оформлення права власності на яке фактично не приймалось, оскільки згідно з Рішенням право власності підлягало оформленню на об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Одеська область, Татарбунарський район, Тузлівська сільська рада, с. Лебедівка, вул. Лісна, 4

2. Короткий зміст рішення суду першої інстанції

2.1. 20.09.2018 Господарський суд Одеської області прийняв рішення, яким у задоволенні позову відмовив повністю.

2.2. Судове рішення мотивоване тим, що база відпочинку "Волна" не розташована на території Відповідача-1, тому Рішення порушує право Позивача на вирішення вказаних майнових питань та є безумовним порушенням вимог статті 2 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Однак Прокурором було пропущено строк позовної давності, заява про поновлення цього строку із зазначенням поважних причин пропуску до суду не надходила ні від Прокурора, ні від Позивача. Реєстрація права власності на об`єкт нерухомості - базу відпочинку "Волна", яка знаходиться за адресою: Одеська область, Татарбунарський район, Тузлівська сільська рада, с. Лебедівка, вул. Лісна, 24 за реєстраційним номером 1091055551250 проведена відповідно до вимог законодавства, оскільки зазначене майно виділено зі складу майна, реорганізованого підприємства СВК "Росія", правонаступником якого є Відповідач-2, в рахунок майнового паю.

3. Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

3.1. 13.02.2019 Південно-західний апеляційний господарський суд прийняв постанову, якою рішення Господарського суду Одеської області від 20.09.2018 скасував; позовні вимоги задовольнив; визнав незаконним Рішення; скасував рішення державного реєстратора Саратської районної державної адміністрації Одеської області Кодрян З. В. (індексний номер 324 76173 від 22.11.2016) про реєстрацію права власності на об`єкт нерухомості - базу відпочинку "Волна", яка розташована за адресою: Одеська область, Татарбунарський район, Тузлівська сільська рада, с. Лебедівка, вул. Лісна, 24 за реєстраційним номером 1091055551250.

3.2. Постанова мотивована тим, що Рішення прийнято з перевищенням повноважень, наданих законом Відповідачу-1, що порушує право Позивача на вирішення майнових питань та є безумовним порушенням статті 2 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Оскільки рішення про реєстрацію права власності було прийнято на підставі Рішення, яке визнано судом незаконним, позовні вимоги в цій частині також підлягають задоволенню. Враховуючи, що про порушення свого права Позивач дізнався лише 04.08.2017, отримавши заяву Відповідача-2 про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі для експлуатації та обслуговування майнового комплексу бази відпочинку "Волна", строк позовної давності не пропущений.

4. Короткий зміст вимог касаційної скарги

4.1. Відповідач-2 (Скаржник) подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.02.2019, ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст