Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КГС ВП від 31.10.2018 року у справі №911/3665/16

Ухвала КГС ВП від 31.10.2018 року у справі №911/3665/16

10.06.2020
Автор:
Просмотров : 342

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2018 року

м. Київ

Справа № 911/3665/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Дроботової Т.Б. - головуючого, Пількова К.М., Чумака Ю.Я.,

секретар судового засідання - Підгірська Г.О.,

за участю представників:

позивача - Дудник А.В.,

відповідача - не з'явився,

третьої особи - Бондаренко Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Приватного сільськогосподарського підприємства "Янтарне"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 06.09.2018 (судді: Гаврилюк О. М., Сулім В. В., Майданевич А. Г.) у справі № 911/3665/16

за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Янтарне"

до Приватного орендного підприємства "Раставиця"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Фурсівської сільської ради Білоцерківського району Київської області

про визнання права власності

В С Т А Н О В И В:

1. Короткий зміст позовних вимог і заперечень

1.1. У листопаді 2016 року Приватне сільськогосподарське підприємство "Янтарне" (далі - ПСП "Янтарне") звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Приватного орендного підприємства "Раставиця" (далі - ПОП "Раставиця") про визнання права власності на земельні ділянки (перелік яких наведено у позовній заяві) для обслуговування господарських будівель і дворів в адміністративних межах Фурсівської сільської ради Білоцерківського району Київської області (далі - Фурсівська сільрада) з урахуванням уточнень позовних вимог.

Позовну заяву із посиланням на положення статей 120, 122 Земельного кодексу України, статей 317, 377 Цивільного кодексу України обґрунтовано виникненням у позивача права власності на земельні ділянки внаслідок переходу до позивача права власності на будівлі та споруди, розміщені на належних ПОП "Раставиця" на праві колективної власності земельних ділянках. Проте оскільки позивач не може здійснювати належне йому право власності на будівлі та споруди, адже розпорядження нерухомістю безпосередньо залежить від можливості користуватися земельними ділянками, ПСП "Янтарне" звернулося до суду.

1.2. У відзиві на позовну заяву ПОП "Раставиця" акцентувало, що набувши у власність нежитлові будівлі та споруди, ПСП "Янтарне" отримало від ПОП "Раставиця" як правонаступника Колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП "Раставиця") право власності на земельні ділянки, на яких розташовано таке майно.

2. Короткий зміст судових рішень у справі

2.1. Рішенням Господарського суду Київської області від 28.11.2016, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 17.05.2017, позов задоволено повністю.

Постановою Вищого господарського суду України від 26.07.2017 судові рішення скасовано, а справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

2.2. Після нового розгляду справи рішенням Господарського суду Київської області від 23.10.2017 позовні вимоги задоволено повністю, визнано за ПСП "Янтарне" право власності на земельні ділянки (перелік яких наведено у резолютивній частині рішення) для обслуговування господарських будівель і дворів в адміністративних межах Фурсівської сільради.

Суд першої інстанції дійшов висновку про доведеність та обґрунтованість позовних вимог, зазначивши, що на час звернення до суду в установленому законом порядку право власності на землю КСП "Раставиця", оформлене державним актом на право колективної власності на землю серії від 07.06.1996, не припинилося, державний акт є чинним, а правонаступником КСП "Раставиця" і, відповідно, власником землі - ПОП "Раставиця", яке, як убачається з матеріалів справи, заперечень проти задоволення позовних вимог ПСП "Янтарне" не висловлювало.

2.3. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 06.09.2018 рішення Господарського суду Київської області від 23.10.2017 скасовано, у задоволенні позову відмовлено повністю.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що сама по собі реорганізація шляхом перетворення КСП "Раставиця" на ПОП "Раставиця" не означає припинення права колективної власності підприємства та його правонаступника на землю, оскільки перетворення колективного сільськогосподарського підприємства не належить до переліку підстав припинення права власності на землю, передбачених як статтями 27, 28 Земельного кодексу України (у редакції від 1990 року, чинного на час реорганізації), так і статтями 140, 141 Земельного кодексу України (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст