Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 25.04.2018 року у справі №803/376/17

Ухвала КАС ВП від 25.04.2018 року у справі №803/376/17

31.05.2020
Автор:
Просмотров : 95

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 квітня 2018 року

Київ

справа №803/376/17

адміністративне провадження №К/9901/21916/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді (судді-доповідача) - Данилевич Н.А.,

суддів - Бевзенка В. М., Шарапи В.М.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні

касаційну скаргу ОСОБА_2

на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 26 червня 2017 року (головуючий суддя - Сапіга В.П., судді - Попко Я.С., Сеник Р.П.) у справі

за позовом ОСОБА_2

до Апеляційного суду Волинської області

про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ.

Короткий зміст позовних вимог.

1. 15 березня 2017 року ОСОБА_2 (далі - скаржник) звернувся до Волинського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Апеляційного суду Волинської області (далі - відповідач ), в якому, урахуванням уточнення, просив:

1.1. - визнати протиправною бездіяльність Апеляційного суду Волинської області щодо ненарахування та невиплати йому при виході у відставку вихідної допомоги у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою;

1.2. - зобов'язати Апеляційний суд Волинської області нарахувати та виплатити ОСОБА_2 вихідну допомогу у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою

2. В обґрунтування позовних вимог скаржник зазначив, що йому протиправно ненараховано та невиплачено відповідачем вихідну допомогу у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою судді у зв`язку з виходом у відставку. На підтвердження своїх вимог стверджував, що, позаяк, за суддею, який перебуває у відставці, зберігається звання судді та такі ж гарантії недоторканності та соціального захисту, як і до виходу у відставку, а тому скасування при виході у відставку Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» гарантованої виплати вихідної допомоги у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою є обмеженням соціальних гарантій суддів, передбачених Конституцією України та іншими Законами України.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції.

3. Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 28 березня 2017 року адміністративний позов ОСОБА_2 до Апеляційного суду Волинської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії задоволено повністю:

3.1. визнано протиправною бездіяльність Апеляційного суду Волинської області щодо ненарахування та невиплати ОСОБА_2 при виході у відставку вихідної допомоги у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою;

3.2. зобов'язано Апеляційний суд Волинської області нарахувати та виплатити ОСОБА_2 вихідну допомогу у розмірі 10 місячних заробітних плат за останньою посадою.

4. Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що існування законодавчої норми щодо права судді на отримання вихідної допомоги, виникнення цього права у скаржника, як судді, під час дії цієї норми закону, та повне скасування проголошеного та набутого суддею права на вихідну допомогу без будь-яких альтернатив, свідчить про невідповідність такого втручання держави у права особи критеріям пропорційності, правової визначеності та недотримання державою справедливого балансу між загальними інтересами суспільства і набутими відповідно до закону правами особи.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції.

5. Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 26 червня 2017 року апеляційну скаргу Апеляційного суду Волинської області задоволено.

5.1. Постанову Волинського окружного адміністративного суду від 28 березня 2017 року у справі №803/376/17 скасовано.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст