Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 25.03.2020 року у справі №423/2860/16-а

Ухвала КАС ВП від 25.03.2020 року у справі №423/2860/16-а

13.09.2020
Автор:
Просмотров : 174

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 березня 2020 року

Київ

справа №423/2860/16-а

адміністративне провадження №К/9901/18363/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Бучик А.Ю.,

суддів: Мороз Л.Л., Рибачука А.І.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2017 року (колегія суддів: Компанієць І.Д., Блохін А.А., Ястребова Л.В.) у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області про визнання дій неправомірними та зобов`язання здійснити певні дії

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив визнати неправомірними дії Управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області щодо відмови в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах; зобов`язати відповідача зарахувати до пільгового стажу позивача періоди роботи на посаді медсестри підземного здоровпункту шахти «Золоте», періоди, коли позивач знаходився у відпустках в зв`язку з навчанням, періоди, коли він приймав участь у страйках, періоди, коли виконував державні обов`язки, періоди виконання донорських обов`язків, періоди роботи в зв`язку з простоєм підприємства; зобов`язати відповідача призначити позивачу пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до ст.14 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» з 16.08.2016 року.

Постановою Попаснянського районного суду Луганської області від 28 грудня 2016 року позов задоволено.

Визнано неправомірними дії УПФУ в Попаснянському районі Луганської області щодо не зарахування до пільгового стажу роботи ОСОБА_1 часу перебування його у відпустках в зв`язку з навчанням, виконання державних та донорських обов`язків, періодів участі у страйках та періодів простоїв підприємства, а також періоду його роботи з 01 серпня 1994 року по 31 жовтня 1994 року на посаді медсестри підземного здоровпункту шахти «Золоте».

Зобов`язано відповідача зарахувати до пільгового стажу позивача, що дає право на отримання пільгової пенсії відповідно до ст.14 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», часу перебування його у відпустках в зв`язку з навчанням, виконання державних та донорських обов`язків, періодів участі у страйках та періодів простоїв підприємства, а також період його роботи з 01 серпня 1994 року по 31 жовтня 1994 року на посаді медсестри підземного здоровпункту шахти «Золоте».

Зобов`язано УПФУ в Попаснянському районі Луганської області призначити ОСОБА_1 з 16 серпня 2016 року пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до ст.14 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року скасовано постанову Попаснянського районного суду Луганської області від 28 грудня 2016 року.

Прийнято нову постанову.

Позов задоволено частково.

Визнано неправомірними дії управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області щодо не зарахування до пільгового стажу роботи ОСОБА_1 часу перебування його у відпустках в зв`язку з навчанням, виконання державних та донорських обов`язків, періодів участі у страйках та періодів простоїв підприємства, а також періоду його роботи з 01 серпня 1994 року по 31 жовтня 1994 року на посаді медсестри підземного здоровпункту шахти «Золоте».

Скасовано рішення управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області від 26 серпня 2016 року про відмову в призначенні ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах за віком згідно ч.1 ст.14 ЗУ «Про пенсійне забезпечення».

Зобов`язано управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області зарахувати до пільгового стажу позивача, що дає право на отримання пільгової пенсії відповідно до ст.14 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», часу перебування його у відпустках в зв`язку з навчанням, виконання державних та донорських обов`язків, періодів участі у страйках та періодів простоїв підприємства, а також період його роботи з 01 серпня 1994 року по 31 жовтня 1994 року на посаді медсестри підземного здоровпункту шахти «Золоте».

Зобов`язано управління Пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області призначити ОСОБА_1 з 18 серпня 2016 року пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до ст.14 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Стягнуто на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 553 (п`ятсот п`ятдесят три) гривні 20 копійок за рахунок бюджетних асигнувань управління пенсійного фонду України в Попаснянському районі Луганської області.

В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, відповідач, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, подав касаційну скаргу, в якій просить її скасувати та ухвалити нове про відмову в задоволенні позову.

В обґрунтування касаційної скарги зазначає, що законодавством не передбачено зарахування до пільгового стажу роботи періодів виконання донорських обов`язків, участі у страйках, перебування у відпустках в зв`язку з навчанням, періодів простою підприємства, періодів виконання державних обов`язків. Стаж роботи в період з 01.08.1994 року по 31.10.1994 року на посаді медсестри підземного здоровпункту шахти «Золоте» не підлягає зарахуванню через відсутність уточнюючої довідки.

У відзиві на касаційну скаргу позивач просить залишити касаційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін.

У зв`язку із відсутністю клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю, ця справа розглядається в порядку письмового провадження.

Заслухавши доповідь судді, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст