Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 11.12.2018 року у справі №816/1394/18

Ухвала КАС ВП від 11.12.2018 року у справі №816/1394/18

28.10.2020
Автор:
Просмотров : 186

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2020 року

м. Київ

справа № 816/1394/18

адміністративне провадження №К/9901/67140/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Бучик А.Ю.,

суддів: Рибачука А.І., Стеценка С.Г.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу заступника прокурора Харківської області на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 14 серпня 2018 року у складі судді Костенко Г.В. та постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 29 жовтня 2018 року у справі № 816/1394/18 за позовом Першого заступника керівника Миргородської місцевої прокуратури Полтавської області до Великобагачанської районної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Селянське (фермерське) господарство "С.Г.М.", про визнання протиправним та скасування розпорядження, зобов`язання вчинити певні дії,

УСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Миргородської місцевої прокуратури Полтавської області (надалі по тексту також - прокурор, позивач) звернувся до суду з позовом, в якому просив:

- визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Великобагачанської РДА Полтавської області (надалі по тексту також - відповідач ) від 19.12.2017 №408 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки";

- зобов`язати Великобагачанську РДА утриматися від затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки орієнтовною площею 150,00 га, яка розташована на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області в межах колишнього КСП "Нива", розробленої на замовлення Селянського (фермерського) господарства "С.Г.М."

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 14 серпня 2018 року, яке залишено без змін постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 29 жовтня 2018 року, в задоволенні позову Першого заступника керівника Миргородської місцевої прокуратури Полтавської області відмовлено.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, позивач подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржувані рішення та ухвалити нове рішення, яким позов прокурора задовольнити в повній мірі.

Касаційну скаргу обґрунтовано тим, що земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею 150,00 га сіножаті, кадастровий номер не визначений, згідно проекту землеустрою розташування земельних часток (паїв) в межах колишнього КСП «Нива» на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, не увійшла до площ земель, що підлягали розподілу (не паювалися), тому до нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) не належить, що підтверджується відповідними належними доказами.

Також прокурором вказано, що оскільки СФГ «СГМ» не є землевласником чи землекористувачем даної земельної ділянки, тому господарство не може виступати замовником робіт з інвентаризації земельної ділянки орієнтовною площею 150,00 га, яка розташована на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району, що також свідчить про протиправність спірного розпорядження Великобагачанської РДА.

У поданому відзиві відповідач та Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області просять касаційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

У ході розгляду справи судами встановлено, що 14.12.2017 СФГ "С.Г.М." звернулося до голови Великобагачанської РДА з клопотанням про надання дозволу на проведення інвентаризації земельних ділянок (невитребувані частки (паї) на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області орієнтовною площею 150,00 га, із земель бувшого КСП "Нива", зазначених в Державному акті на право колективної власності на землю, засвідченого головою Устивицької сільської ради 19.07.1996.

19.12.2017 головою Великобагачанської РДА прийнято розпорядження №408 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки".

Пунктами розпорядження визначено:

1. Провести інвентаризацію земельної ділянки орієнтовною площею 150,00 га, яка розташована на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області в межах колишнього КСП "Нива".

2. Доручити СФГ "С.Г.М." вчинити комплекс необхідних та належних за законом дій щодо розробки технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки орієнтовною площею 150,00 га, яка розташована на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області в межах колишнього КСП "Нива".

3. Виготовлену технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки подати на розгляд та затвердження районній державній адміністрації.

14.03.2018 державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області - головним спеціалістом відділу контролю за використанням та охороною земель у Великобагачанському, Глобинському, Семенівському, Хорольському районах управління з контролю за використанням та охороною земель - Карповим А.О. проведена перевірка з питань дотримання вимог земельного законодавства під час надання Великобагачанською РДА дозволу СФГ "С.Г.М." на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки площею 150,0000 га розташованої за межами населених пунктів на території Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, про що складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об`єктом - земельною ділянкою від 14.03.2018 №192-ДК0262/АП09/01/-18.

Перевіркою встановлено, що розпорядження голови Великобагачанської РДА Полтавської області від 19.12.2017 №408 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки" прийняте всупереч вимог статей 17, 79-1, 122, 123, 124, 134 Земельного кодексу України.

Листом начальника Управління з контролю за використанням та охороною земель від 27.03.2018 вих.№10-16-0.46-124/90-18 повідомлено позивача про складання акта перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об`єктом - земельною ділянкою від 14.03.2018 №192-ДК0262/АП09/01/-18, копію якого додано до листа.

Вважаючи розпорядження голови Великобагачанської РДА від 19.12.2017 №408 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки" протиправним, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст