Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 14.05.2019 року у справі №822/986/16

Ухвала КАС ВП від 14.05.2019 року у справі №822/986/16

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 234

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 травня 2019 року

м. Київ

справа № 822/986/16

адміністративне провадження № К/9901/14472/18, К/9901/14475/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Анцупової Т. О.,

суддів - Кравчука В. М., Стародуба О. П.,

розглянувши у порядку письмового провадження в касаційній інстанції адміністративну справу № 822/986/16

за адміністративним позовом ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк» Пантіної Любові Олександрівни, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії;

за касаційною скаргою уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду (суддя Козачок І. С.) від 06 липня 2016 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду (у складі колегії суддів: Матохнюк Д. Б., Боровицький О. А., Сапальова Т. В.) від 15 вересня 2016 року, встановив:

І. РУХ СПРАВИ

1. У травні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк» Пантіної Любові Олександрівни (далі - уповноважена особа), Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, в якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Український Професійний Банк» Пантіної Л. О. щодо невключення ОСОБА_1 до Переліку вкладників ПАТ «Український Професійний Банк», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за договором банківського рахунку № 270/ПР31 , укладеним між ОСОБА_1 та ПАТ «Український Професійний Банк» 28 травня 2015 року;

- зобов`язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Український Професійний Банк» Пантіну Л. О. включити ОСОБА_1 до Переліку вкладників ПАТ «Український Професійний Банк», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за договором банківського рахунку № 270/ПР31 , укладеним між ОСОБА_1 та ПАТ «Український Професійний Банк» 28 травня 2015 року;

- зобов`язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_1 до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами у ПАТ «Український Професійний Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за договором банківського рахунку № 270/ПР31 , укладеним між ОСОБА_1 та ПАТ «Український Професійний Банк» 28 травня 2015 року;

2. Вимоги адміністративного позову мотивовано тим, що позивач є вкладником ПАТ «Український Професійний Банк» у розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та має право на відшкодування коштів за вкладом за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

3. Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 липня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 15 вересня 2016 року, задоволено адміністративний позов.

Визнано протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Український Професійний Банк» Пантіної Л. О. щодо не включення ОСОБА_1 до Переліку вкладників публічного акціонерного товариства «Український Професійний Банк», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за договором банківського рахунку № 270 / ПР31 від 28 травня 2015 року.

Зобов`язано уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства ««Український Професійний Банк» Пантіну Л. О. включити ОСОБА_1 до Переліку вкладників публічного акціонерного товариства «Український Професійний Банк», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за договором банківського рахунку № 270/ ПРЗ1 від 28 травня 2015 року та подати додаткову інформацію про включення ОСОБА_1 до Переліку вкладників до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Зобов`язано Фонд гарантування вкладів фізичних осіб після отримання від уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Український Професійний Банк» додаткової інформації про включення ОСОБА_1 до Переліку вкладників включити його до загального Реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в публічному акціонерному товаристві «Український Професійний Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договором банківського рахунку № 270/ ПР31 від 28 травня 2015 року.

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, 05 жовтня 2016 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та, 18 жовтня 2016 року, уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк», звернулися до Вищого адміністративного суду України з касаційними скаргами, в яких просять скасувати постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 липня 2016 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 15 вересня 2016 року, і ухвалити нове судове рішення, яким відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

5. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 19 жовтня 2016 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк».

6. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 08 листопада 2016 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

7. 10 листопада 2016 року та 07 лютого 2017 року до Вищого адміністративного суду України від ОСОБА_1 . надійшли заперечення на касаційні скарги уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк» та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, в яких позивач просить оскаржувані рішення суду першої та апеляційної інстанцій залишити без змін, а касаційні скарги - без задоволення.

8. Вищим адміністративним судом України справа до розгляду не призначалася.

9. 15 грудня 2017 року розпочав роботу Верховний Суд та набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03 жовтня 2017 року.

10. Відповідно до пп. 4 п. 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), в редакції Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII, який набрав чинності 15 грудня 2017 року, касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

11. 02 лютого 2018 року касаційні скарги уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український Професійний Банк» та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 липня 2016 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 15 вересня 2016 у справі № 822/986/16 передано для розгляду до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст