Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 09.12.2018 року у справі №816/851/18

Ухвала КАС ВП від 09.12.2018 року у справі №816/851/18

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 355

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 травня 2019 року

м. Київ

справа № 816/851/18

провадження № К/9901/66774/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Анцупової Т. О.,

суддів: Берназюка Я. О., Кравчука В. М.,

розглянувши у порядку письмового провадження в касаційній інстанції адміністративну справу № 816/851/18

за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії;

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду (у складі колегії суддів: Григорова А. М., Тацій Л. В., Подобайло З. Г.) від 23 жовтня 2018 року, встановив:

І. РУХ СПРАВИ

1. У березні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації, в якому просив:

- визнати протиправними дії Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації щодо відмови ОСОБА_1 у підтверджені статусу інваліда війни, як особі, що брала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у складі формувань Цивільної оборони України, та видачі посвідчення інваліда війни;

- зобов`язати Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації встановити ОСОБА_1 статус інваліда війни відповідно до п. 9 ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі - Закон № 3551-ХІІ) та видати посвідчення інваліда війни.

2. В обґрунтування вказаних вимог позивач зазначав, що він є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії, інвалідом ІІ групи. Позивач вказує, що у 1987 році він виконував роботи по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у складі формувань Цивільної оборони.

На думку позивача, оскільки він є особою, залученою до складу формувань Цивільної оборони та став інвалідом внаслідок захворювання, пов`язаного з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, він має право на встановлення статусу інваліда війни та видачу відповідного посвідчення, у встановленні та наданні яких відповідач протиправно відмовив.

3. Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 19 квітня 2018 року позовні вимоги задоволено.

4. Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 жовтня 2018 року скасовано постанову суду першої інстанції та прийнято нову постанову, якою відмовлено ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог.

5. Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, 29 листопада 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення та неправильне застосування норм матеріального права, просить скасувати постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 жовтня 2018 року, а рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 19 квітня 2018 року залишити без змін.

6. Ухвалою Верховного Суду від 20 грудня 2019 року відкрито касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою та установлено десятиденний строк з моменту отримання копії вказаної ухвали для подачі відзиву на касаційну скаргу.

7. 08 січня 2019 року до Верховного Суду надійшов відзив Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації, в якому останнє просило залишити касаційну скаргу без задоволення, а постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 жовтня 2018 року - без змін.

8. Ухвалою Верховного Суду від 13 травня 2018 року справу призначено до розгляду в порядку письмового провадження.

IІ. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

9. Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 та учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 від 02 червня 1997 року, виданим Полтавською обласною державною адміністрацією та вкладкою до посвідчення серії НОМЕР_2 від 28 березня 2007 року. Позивач також являється інвалідом ІІ групи безстроково, причина інвалідності пов`язана з роботами по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

10. Згідно експертного висновку Полтавської регіональної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв`язку хвороб з роботою по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на засіданні № 14 від 14 травня 1996 року з питань зв`язку захворювання з роботою по ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, ОСОБА_1 встановлений діагноз: гіпертонична хвороба ІІ ст. кризовий перебіг кризи І порядку. Хр. дисциркуляторна енцефалопатія ІІ ст. з вираженим вегетосудиним, цефалгічним і вестибулярним синдромами. Висновок: хвороба має зв`язок з роботами по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

11. Відповідно до довідки № 27 від 09 жовтня 2017 року ОСОБА_1 , робітник Полтавської філії ДБУ-36 тресту «Харківшляхбуд», безпосередньо брав участь у виконанні робіт по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (дезактивація 3, 4 енергоблока) у складі формувань Цивільної оборони з 09 липня 1987 року по 23 липня 1987 року.

12. 07 липня 2018 року позивач звернувся до Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації із заявою, в якій просив встановити статус інваліда війни як особі, яка брала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в складі формувань Цивільної оборони та видати посвідчення інваліда війни. До заяви було додано копії: посвідчення; трудової книжки; довідки про участь в складі формувань Цивільної оборони України; довідки про заробітну плату в зоні відчуження; акт перевірки Роменським пенсійним фондом; висновку експертної ради; довідки МСЕК; списку працівників тресту «Харківшляхбуд», які брали участь в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС; інформаційної довідки та роз`яснення до неї.

13. Листом Управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації від 26 лютого 2018 року № 06-01-14/447 позивачеві повідомлено про відсутність правових підстав для встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни. Вказана відмова мотивована тим, що відповідно до поданих ним документів для встановлення статусу інваліда війни, в довідці МСЕК № 0107874 визначена причина інвалідності: «ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що є підставою для встановлення статусу особи, яка належить до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-XII (далі - Закон № 796-ХІІ).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст