Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 15.05.2019 року у справі №803/613/15-а

Ухвала КАС ВП від 15.05.2019 року у справі №803/613/15-а

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 254



ПОСТАНОВА

Іменем України

14 травня 2019 року

Київ

справа №803/613/15-а

адміністративне провадження №К/9901/14218/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Гриціва М.І., судді Коваленко Н.В., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу № 803/613/15-а

за позовом ОСОБА_1

до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області

про визнання протиправним та скасування наказу,

за касаційною скаргою ОСОБА_1

на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 22 березня 2016 року (у складі колегії суддів: Гудима Л.Я., Довгополова О.М., Святецького В.В.),

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

В квітні 2015 року позивач - ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області (далі - ГУ Держземагентства у Волинській області, відповідач), в якому просив визнати протиправним та скасувати пункт 4 наказу Головного управління Держземагентства у Волинській області «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою» від 12 травня 2014 року №3-70/15-14-сг щодо зобов'язання затвердити в установленому законом порядку технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок та зобов'язати розглянути заяву щодо відведення земельних ділянок в оренду для створення та ведення фермерського господарства, розташованих за межами населених пунктів Хобултівської сільської ради Володимир-Волинського району, затвердити відповідний проект землеустрою та укласти договір оренди цих земельних ділянок.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2015 року адміністративний позов задоволено повністю.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове про відмову у задоволенні позову.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 22 березня 2016 року апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Волинській області задоволено частково, постанову Волинського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2015 року скасовано та прийнято нову постанову, якою відмовлено у задоволенні позовних вимог в частині зобов'язання Головного управління Держгеокадастру у Волинській області розглянути заяву щодо відведення земельних ділянок в оренду для створення та ведення фермерського господарства, розташованих за межами населених пунктів Хобултівської сільської ради Володимир-Волинського району, затвердити відповідний проект землеустрою та укласти договір оренди цих земельних ділянок. Адміністративний позов в частині визнання протиправним та скасування пункту 4 наказу Головного управління Держземагентства у Волинській області «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою» від 12 травня 2014 року № 3-70/15-14-сг - залишено без розгляду.

Постановляючи зазначене рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що оскільки позивачем пропущено строк звернення до суду та не наведено жодних доказів поважності причини пропуску такого строку, тому позовні вимоги в частині визнання протиправним та скасування пункту 4 наказу Головного управління Держземагентства у Волинській області «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою» від 12 травня 2014 року №3-70/15-14-сг щодо зобов'язання затвердити в установленому законом порядку технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок слід залишити без розгляду.

Крім цього, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо зобов'язання відповідача розглянути заяву щодо відведення земельних ділянок в оренду для створення та ведення фермерського господарства, розташованих за межами населених пунктів Хобултівської сільської ради Володимир-Волинського району, затвердження відповідного проекту землеустрою та укладення договору оренди земельних ділянок є передчасними, оскільки такі можуть бути задоволені внаслідок скасування пункту 4 оскарженого наказу, а тому в їх задоволенні слід відмовити.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, вважаючи його незаконним та необґрунтованим, позивач звернувся із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій просять скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга подана 15 квітня 2016 року.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 18 квітня 2016 року відкрито касаційне провадження у справі № 803/613/15-а, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати заперечення на касаційну скаргу, однак розгляд справи цим судом не був закінчений.

Згідно з пунктом 4 Перехідних положень КАС України касаційні скарги на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01 лютого 2018 року для розгляду цієї справи визначено новий склад колегії суддів, а саме: судді-доповідача Берназюка Я.О., суддів Гриціва М.І. та Коваленко Н.В.

Верховний Суд ухвалою від 13 травня 2019 року прийняв до провадження адміністративну справу № 803/613/15-а та призначив її до розгляду в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів з 14 травня 2019 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст