Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 14.06.2020 року у справі №813/955/14

Ухвала КАС ВП від 14.06.2020 року у справі №813/955/14

10.08.2020
Автор:
Просмотров : 164

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 червня 2020 року

Київ

справа №813/955/14

адміністративне провадження №К/9901/37652/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Олендера І.Я.,

суддів: Гончарової І.А., Ханової Р.Ф.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Галицької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 28.05.2014 (суддя - Карп`як О.О.) та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2016 (головуючий суддя - Довга О.І., судді: Ліщинський А.М., Запотічний І.І.) у справі №813/955/14 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Метал Холдинг Львів» до Галицької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області про скасування податкового повідомлення-рішення,

В С Т А Н О В И В:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У лютому 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Метал Холдинг Львів» (далі - позивач, товариство) звернулось до суду з позовом до Галицької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області (далі - відповідач, контролюючий орган), у якому просило скасувати податкове повідомлення-рішення від 19.11.2013 №0000122240, яким позивачу збільшено суму грошового зобов`язання з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 436089,00грн.

2. Позовні вимоги обґрунтовані безпідставністю проведення позивачу донарахувань з податку на прибуток приватних підприємств за оскаржуваним податковим повідомленням-рішенням, з огляду на те, що операції по страхуванню фінансових ризиків перед третіми особами проведені між позивачем та Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «Прогрес-Фонд» підтверджуються належним чином оформленими первинними документами, чим спростовується висновок податкового органу щодо нікчемності укладених правочинів та порушення позивачем положень податкового законодавства. Позивач не погоджується з висновками перевірки та вважає, що доводи викладені в акті перевірки, які було покладено контролюючим органом в основу його висновків, є помилковими та безпідставними, вчинені без дослідження обставин господарських відносин та з помилковим застосуванням норм чинного, на момент виникнення спірних правовідносин законодавства.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

3. Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 28.05.2014, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2016, позовні вимоги задоволено.

Рішення суду першої інстанції, з висновком якого погодився і апеляційний адміністративний суд, мотивовано безпідставністю проведення позивачу донарахувань з податку на прибуток, оскільки належними первинними документами, які були предметом дослідження під час розгляду справи, підтверджено настання реальних правових наслідків за взаємовідносинами Товариства з обмеженою відповідальністю «Метал Холдинг Львів» з його контрагентом, зміну майнового стану сторін, а також безпосередній зв`язок проведених операцій з господарською діяльністю підприємства.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погодившись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, Галицька об`єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області звернулася до суду касаційної інстанції з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Львівського окружного адміністративного суду від 28.05.2014 та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2016 у справі №813/955/14, ухвалити нову постанову про відмову у задоволенні позову.

5. Касаційний розгляд справи проведено у попередньому судовому засіданні, відповідно до статті 343 Кодексу адміністративного судочинства України.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

6. Судами попередніх інстанцій встановлено, що посадовими особами Державної податкової інспекції у Сихівському районі м. Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області, правонаступником якої є Галицька об`єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області було проведено позапланову невиїзну перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю «Метал Холдинг Львів» з питань достовірності нарахування податку на прибуток та податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарських операцій з Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «Прогрес-Фонд» за весь період взаєморозрахунків.

Перевіркою встановлено порушення позивачем вимог підпункту 140.1.6 пункту 140.1 статті 140 Податкового кодексу України, що призвело до заниження позивачем податку на прибуток за 2011 рік на загальну суму 436089,00грн, у тому числі за ІІ-ІІІ квартали 2011 року на суму 436089,00грн.

За результатами проведеної перевірки відповідачем складено акт №395/22-40/33286209 від 01.11.2013 та прийнято податкове повідомлення-рішення від 19.11.2013 №0000122240, яким позивачу збільшено суму грошового зобов`язання з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 436089,00грн.

Фактичною підставою для проведення позивачу вказаних донарахувань з податку на прибуток, став висновок контролюючого органу про безпідставність включення позивачем до складу витрат вартість страхових послуг отриманих за результатом господарських операцій з Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «Прогрес-Фонд» на підставі договору страхування фінансових ризиків, з огляду на нікчемність укладених правочинів. Обґрунтовуючи свою позицію щодо відсутності реального характеру у проведених між позивачем та його контрагентом операціях, відповідач послався на акт перевірки Державної податкової інстанції у Шевченківському районі м. Києва ДПС від 19.07.2013 №445/2250/30303336 «Про результати планової виїзної перевірки Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Прогрес-Фонд» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.07.2010 по 31.12.2012».

Судами також встановлено, у періоді, в якому проводилася перевірка, між позивачем (Страхувальник) та Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «Прогрес-Фонд» (Страховик) було укладено генеральний договір добровільного страхування фінансових ризиків №0401/13-317 від 01.04.2011, відповідно до умов якого Страховик зобов`язується за обумовлену в Договорі плату (страховий платіж) при настанні передбаченого в договорі страхового випадку відшкодувати страхувальнику заподіяні внаслідок цієї події збитки (сплатити страхове відшкодування) в межах обумовленої Договором страхової суми.

Згідно п. 1.1 названого договору, страховик зобов`язується за обумовлену в Договорі плату (страховий платіж) при настанні передбаченого в Договорі страхового випадку відшкодувати страхувальнику заподіяні внаслідок цієї події збитки (сплатити страхове відшкодування) в межах обумовленої договором страхової суми. Предметом договору страхування є майнові інтереси страхувальника, що не суперечать чинному законодавству України і пов`язані з фінансовим ризиком в його підприємницькій (господарській) діяльності. Вигодонабувачем за цим договором є страхувальник.

Відповідно до п. 2.1 договору, страховим випадком за цим договором страхування є збитки страхувальника внаслідок невиконання (неналежного виконання) контрагентами страхувальника зобов`язань по наступним договорам (контрактам, угодам) укладеним між страхувальником і контрагентами.

У підтвердження реальності здійснення спірних господарських операцій з вказаним контрагентом, Товариством з обмеженою відповідальністю «Метал Холдинг Львів» було надано копії первинних документів, які також були предметом дослідження під час позапланової невиїзної перевірки, зокрема генеральний договір добровільного страхування фінансових ризиків №0401/13-317 від 01.04.2011, додаткові угоди до названого договору, акти виконаних робіт по договору. Оплата страхового платежу підтверджується платіжними дорученнями.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст