Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 25.01.2018 року у справі №608/707/17

Ухвала КАС ВП від 25.01.2018 року у справі №608/707/17

14.10.2020
Автор:
Просмотров : 129

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 червня 2020 року

Київ

справа №608/707/17

адміністративне провадження №К/9901/789/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Мельник-Томенко Ж.М.,

суддів - Жука А.В.,

Мартинюк Н.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за касаційною скаргою Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області

на постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 05.09.2017 (головуючий суддя - Н.В. Дерех)

та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 28.11.2017 (головуючий суддя - Л.Я. Гудим, судді - О.М. Довгополов, В.В. Святецький)

у справі № 608/707/17

за позовом ОСОБА_1

до Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області

про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди,

встановив:

Короткий зміст позовних вимог та їх обґрунтування

1. ОСОБА_1 звернулась до суду з адміністративним позовом до Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області, в якому, з урахуванням уточнення до адміністративного позову, просила:

- визнати незаконним та скасувати наказ №20-ос від 03.04.2017 про звільнення ОСОБА_1 з посади головного спеціаліста відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій у зв`язку з реорганізацією Управління Пенсійного фонду України в Чортківському районі шляхом злиття, скорочення чисельності державних службовців;

- поновити ОСОБА_1 на роботі в Чортківському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Тернопільської області на посаді головного спеціаліста Чортківського відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій з 03.04.2017;

- стягнути з Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 03.04.2017 по день набрання рішенням законної сили у розрахунку 239,09 грн. за кожен робочий день у розрахунковому періоді;

- стягнути з Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в розмірі 5 000 грн.

2. В обґрунтування позовних вимог позивачка вказувала, що при розірванні трудового договору у порядку пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України, пункту 1 частини першої статті 87 Закону України «Про державну службу», роботодавцем не були дотримані соціальні гарантії, які передбачені статтею 42 Кодексу законів про працю України. Перш за все, відповідач мав порівняти кваліфікацію і продуктивність всіх працівників - головних спеціалістів відділів з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій усіх управлінь Пенсійного фонду України, які підлягали реорганізації шляхом злиття в Чортківське об`єднане управління Пенсійного фонду України. До того ж, роботодавцем порушений порядок розірвання трудового договору в частині погодження з первинним профспілковим органом, як це передбачено Законом України «Про професійні спілки, їх права, та гарантії діяльності». Крім цього, одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці, власник або уповноважений ним орган пропонує працівникам іншу роботу на тому ж підприємстві, установі, організації, чого не було зроблено Чортківським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Тернопільської області, чим порушено права та охоронювані законом інтереси ОСОБА_1 , а також не дотримані основні соціальні гарантії, які передбачені для працівників трудовим законодавством України.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

3. Постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 05.09.2017 позов задоволено частково. Визнано протиправним і скасовано наказ Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області №20-ос від 03.04.2017 «Про звільнення ОСОБА_1 ». Поновлено ОСОБА_1 на посаді головного спеціаліста відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Управління Пенсійного фонду України в Чортківському районі Тернопільської області. Зобов`язано Чортківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області нарахувати і виплатити ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу, провівши необхідні відрахування. У решті позовних вимог - відмовлено.

4. Задовольняючи позов суд першої інстанції прийшов до висновку, що відповідачем порушено вимоги трудового законодавства України щодо процедури розірвання трудового договору з позивачем.

5. Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 28.11.2017 рішення суду першої інстанції змінено, абзаци третій та четвертий резолютивної частини тексту постанови викладено в наступній редакції: «Поновлено ОСОБА_1 на посаді головного спеціаліста відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області. Стягнуто з Чортківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 04.04.2017 до 28.11.2017 в розмірі 41 500 грн. В решті постанову залишено без змін.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст