Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 07.05.2020 року у справі №823/384/17

Ухвала КАС ВП від 07.05.2020 року у справі №823/384/17

28.10.2020
Автор:
Просмотров : 127

ПОСТАНОВА

Іменем України

11 червня 2020 року

Київ

справа №823/384/17

адміністративне провадження №К/9901/34162/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді: Губської О.А.,

суддів: Загороднюка А.Г., Кашпур О.В.,

розглянув у порядку письмового провадження у касаційній інстанції адміністративну справу № 823/384/17

за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Черкаській області про стягнення середнього заробітку за час затримання виплати розрахунку, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 16 травня 2017 року (колегія суддів: головуючий суддя: Бужак Н.П., судді: Костюк Л.О., Троян Н.М.),

ВСТАНОВИВ:

І. Суть спору

1. Позивач звернувся до суду з позовом до Головного управління Національної поліції в Черкаській області, в якому просив:

1.1. стягнути на його користь середній заробіток за весь час затримки виплати одноразової грошової допомоги з 12 березня 2016 року по день фактичного розрахунку 26 грудня 2016 року у розмірі 51480,00 грн.

1.2. Позов обґрунтовано тим, що при звільненні його зі служби в Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області 11 березня 2016 року, всупереч чинному законодавству, не проведений повний розрахунок. Відповідно до виписки по картковому рахунку, повний розрахунок з ним проведений лише 26 грудня 2016 року. Вважає, що всі нарахування повинні бути здійснені одночасно при звільненні зі служби в поліції, а не за заявою позивача та рішенням суду, у зв`язку з чим, відповідачем, в порушення вимог частини першої статті 116 КЗпП України, шляхом невиплати ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при звільненні, порушено його право на одержання всіх сум виплат в день звільнення. Таким чином, в зв`язку з невиплатою допомоги в добровільному порядку, з Головного управління Національної поліції в Черкаській області підлягає також стягнення середній заробіток за весь час затримки виплати одноразової грошової допомоги з 11 березня 2016 року по день фактичного розрахунку.

ІІ. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій і мотиви їх ухвалення

2. Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 23 березня 2017 року адміністративний позов задоволено у повному обсязі.

2.1. Стягнуто з Головного управління Національної поліції в Черкаській області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь час затримки виплати одноразової грошової допомоги з 11 березня 2016 по день фактичного розрахунку 26 грудня 2016 у розмірі 55043,21 грн.

2.2. Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив того, що одноразова грошова допомога позивачу була стягнута на підставі рішення суду, а отже він має право на отримання середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

3. Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 16 травня 2017 року скасовано рішення суду першої інстанції та ухвалено нову постанову, якою у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

3.1. Відмовляючи у задоволенні позову, суд апеляційної інстанції виходив з того, що на спірні правовідносини не поширюються норми КЗпП України, а спеціальним законодавством не визначено час, коли така виплата відповідачем повинна бути здійснена.

ІІІ. Касаційне оскарження

4. Не погоджуючись з вказаним рішенням суду апеляційної інстанції, позивач звернувся з касаційною скаргою, у якій, посилаючись на неправильне застосування судом норм процесуального та матеріального права, просить скасувати це судове рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

4.1 В обґрунтування касаційної скарги вказує на помилковість висновку суду апеляційної інстанції про неможливість застосування до спірних правовідносин норм КЗпП України, оскільки, на його думку, трудове законодавство підлягає застосуванню у разі, коли в спеціальному законодавстві відсутнє регулювання певних правовідносин.

IV. Встановлені судами фактичні обставини справи

5. Позивач проходив службу в Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області та, відповідно до наказу №33 о/с від 11 березня 2016 року, звільнений зі служби в запас Збройних Сил України за пунктом 2 статті 77 (через хворобу) Закону України «Про Національну поліцію».

6. Вислуга років позивача на день звільнення становить 15 років 3 місяці 03 дні.

7. Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2016 року у справі №823/1323/16, яка набрала законної сили, визнано протиправною бездіяльність Головного управління Національної поліції у Черкаській області щодо невиплати ОСОБА_1 при звільненні одноразової грошової допомоги в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожні 15 календарних років служби у розмірі 43875,00 грн та стягнуто з Головного Управління Національної поліції у Черкаській області зазначену суму.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст