Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 24.03.2019 року у справі №0240/3472/18-а

Ухвала КАС ВП від 24.03.2019 року у справі №0240/3472/18-а

05.11.2020
Автор:
Просмотров : 95

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа № 0240/3472/18-а

провадження № К/9901/7410/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Смоковича М. І.,

суддів: Данилевич Н. А., Шевцової Н. В.

розглянув у попередньому судовому засіданні в касаційній інстанції адміністративну справу № 0240/3472/18-а

за позовом ОСОБА_1 до Хмільницької районної державної адміністрації Вінницької області, Голови Хмільницької районної державної адміністрації Вінницької області Буткевича Євгенія Віталійовича про визнання протиправним та скасування розпорядження про притягнення до дисциплінарної відповідальності, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Вінницького окружного адміністративного суду, ухвалене 03 грудня 2018 року у складі головуючого судді - Томчука А.В., та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду, прийняту 12 лютого 2019 року у складі колегії суддів: головуючого - Охрімчук І.Г., суддів: Мацького Є.М., Капустинського М.М.,

І. Суть спору

1. У жовтні 2018 року ОСОБА_1 (далі також - позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Хмільницької районної державної адміністрації Вінницької області, Голови Хмільницької районної державної адміністрації Вінницької області Буткевича Євгенія Віталійовича , в якому просив:

1.1. визнати протиправним та скасувати Розпорядженням голови Хмільницької РДА від 17 вересня 2018 року №48-рк про накладення на нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани за неналежне виконання службових обов`язків начальника управління соціальної та молодіжної політики Хмільницької РДА.

2. В мотивування позову позивач зазначав, що він працював на посаді начальника управління соціальної та молодіжної політики Хмільницької РДА.

2.1. 12 вересня 2018 року до Управління соціальної та молодіжної політики Хмільницької РДА надійшло доручення голови РДА, в якому він просив ОСОБА_1 надати обґрунтоване пояснення відсутності на засіданні районної комісії ТЕБ на НС 11 вересня 2018 року, про необхідність участі на якій наголошено на установчій нараді 06 вересня 2018 року та додатково вказано на апаратній нараді 10 вересня 2018 року.

2.2. У письмових поясненнях від 13 вересня 2018 року позивач зазначив, що був відсутній на засіданні ТЕБ на НС 11 вересня 2018 року, так як не був належним чином повідомлений про необхідність взяття участі в даному засіданні. Вказує, що на адресу УМП Хмільницької РДА не надходило відповідне повідомлення чи телефонограма про необхідність особистої участі ОСОБА_1

2.3. Розпорядженням голови Хмільницької РДА від 17 вересня 2018 року №48-рк його притягнуто до дисциплінарної відповідальності та оголошено догану за неналежне виконання службових обов`язків начальника управління соціальної та молодіжної політики Хмільницької РДА.

2.4. Не погоджуючись з вказаним розпорядженням, вважаючи його незаконним та необґрунтованим, ОСОБА_1 звернувся до суду з вимогами про його скасування.

3. Представник відповідача проти позову заперечував та зазначив, що 11 вересня 2018 року в пункті Управління цивільного захисту Хмільницької райдержадміністрації проходили командно-штабні навчання з органами управління цивільного захисту Хмільницької районної та міської ланок територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на тему: «Переведення цивільного захисту району з режиму функціонування в мирний час на режим функціонування в особливий період. Захист населення і території району від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

3.1. Порядок проведення вищезазначених навчань затверджено розпорядженнями голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2018 року № 20 та голови Хмільницької райдержадміністрації від 29 січня 2018 року № 64 і від 13 серпня 2018 року № 481 (розіслано структурним підрозділам РДА, підприємствам та установам району).

3.2. 06 вересня 2018 року в залі засідань Хмільницької райдержадміністрації було проведено підготовчу нараду з питань проведення командно-штабного навчання з органами управління цивільного захисту району, на якій були присутні члени районної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ( ОСОБА_1 є членом даної комісії), та керівники районних спеціалізованих служб цивільного захисту, де наголошувалось про особисту обов`язкову участь 11-12 вересня 2018 року у командно-штабних навчаннях всіх членів вищезазначеної комісії, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій.

Про обов`язкову присутність у командно-штабних навчаннях загальним відділом РДА було розіслано відповідну телефонограму усім керівникам структурних підрозділів РДА, установам та організаціям району.

3.3. Однак ОСОБА_1 проігнорував вимоги щодо обов`язкової участі у командно-штабних навчаннях чим показав своє байдуже та безвідповідальне ставлення до завдань керівництва області та району.

3.4. Відповідно до пункту 5 частини другої статті 65 Закону України «Про державну службу» підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є невиконання або неналежне виконання посадових обов`язків, актів органів державної влади, наказів (розпоряджень) та доручень керівників, прийнятих у межах їхніх повноважень.

3.5. Відповідач зазначив, що розпорядження голови Хмільницької райдержадміністрації від 17 вересня 2018 року № 48-рк «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності ОСОБА_1 » відповідає вимогам чинного законодавства, а тому підстави для задоволення позову відсутні.

ІІ. Встановлені судами фактичні обставини справи

4. Розпорядженням голови Хмільницької РДА від 11 серпня 2010 року №36-ос ОСОБА_1 з 12 серпня 2010 року призначено на посаду начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації з посадовим окладом згідно штатного розпису.

4.1. В подальшому зазначене Управління перейменовано на Управління соціальної та молодіжної політики.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст