Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова КАС ВП від 29.06.2020 року у справі №825/1682/15-а

Постанова КАС ВП від 29.06.2020 року у справі №825/1682/15-а

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 118

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 березня 2018 року

Київ

справа №825/1682/15-а

адміністративне провадження №К/9901/1313/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Данилевич Н.А.,

суддів - Бевзенка В.М., Шарапи В.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Шевчук К.В.,

представника позивача - Чубенко В.В.

представника відповідача - Левандовського Ч.Ч.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Пласт - Бокс Україна" на постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 16 вересня 2015 року ( головуючий суддя - Клопот С.Л.) та ухвалу Київського апеляційного адміністративного від 03 листопада 2017 року (головуючий суддя - Мамчур Я.С., судді: Желтобрюх І.Л., Шостак О.О.)

у справі № 825/1682/15-а

за адміністративним позовом Заступника прокурора м. Чернігова

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пласт - Бокс Україна",

требі особи: Управління ДСНС України в Чернігівській області, Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради

про зобов'язання вчинити дії,-

в с т а н о в и в :

Заступник прокурора м. Чернігова (далі - позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пласт - Бокс Україна" (далі - відповідач) в якому просив зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Пласт - Бокс Україна" вжити організаційних заходів щодо приведення сховища № 95511, яке знаходиться за адресою: вул. Щорса, 66, м. Чернігова, у придатний стан для використання за цільовим призначенням згідно вимог Інструкції щодо утримання захисних споруд цивільної оборони у мирний час, затвердженого Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 09.10.2006 року № 653.

Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 16 вересня 2015 року, яку залишено без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного від 03 листопада 2017 року, позов задоволено в повному обсязі.

Вказані рішення судів попередніх інстанцій мотивовані тим, що відповідач, будучи власником сховища № 95511, не утримує його у належному стані, чим порушує вимоги Інструкції щодо утримання захисних споруд цивільної оборони у мирний час, затвердженої Наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 09.10.2006 № 653, що призводить до порушення встановлених державою гарантій по забезпечення конституційних прав громадян на захист життя, здоров'я та власності, насамперед в режимі підвищеної готовності на території Чернігівської області.

Не погодившись з ухваленими у справі судовими рішеннями, відповідач звернувся до суду з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, просив скасувати рішення судів попередніх інстанцій та ухвалити нове, яким відмовити в задоволені позову в повному обсязі. В своїй касаційній скарзі відповідач зазначає, що суди, при прийнятті оскаржуваного рішення не врахували положення статті 317 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), відповідно до якого право володіння та розпоряджання майном належить власнику. Відповідно до частини четвертої статті 334 ЦК України право власності на нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації такого майна, в свою чергу, як зазначає скаржник, він ніколи не був власником сховища № 95511, яке знаходиться по вул. Щорса, 66, м. Чернігів, вказаний об'єкт ніколи не був зареєстрований за відповідачем про що свідчить Договір купівлі-продажу нерухомого майна від 23.04.2008 року та Відомості про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно ТОВ «Пласт-Бокс Україна». (а.с.176-167)

Переглянувши судові рішення в межах касаційної скарги, перевіривши повноту встановлення судовими інстанціями фактичних обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального та процесуального права, Верховний Суд дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, Чернігівським камвольно-суконним комбінатом у 1971 році побудовано захисну споруду цивільного захисту - сховище по вул. Щорса, 66 м. Чернігова за обліковим № 95511. Сховище окремо розташоване, розраховане на укриття 960 чоловік, має площу 1297 кв. м.

У ході проведення приватизації комбінату та створення відкритого Акціонерного товариства «Чексіл», наказом Фонду державного майна України від 07.12.1998 № 2294 було затверджено перелік майна, що передається у власність Акціонерному товариству «Чексіл». Згідно вказаного переліку захисна споруда цивільного захисту № 95511 передана у власність ВАТ «Чексіл» як допоміжний корпус № 4.

28.05.2004 року допоміжний корпус № 4 переданий до статутного фонду ЗАТ «Чексіл-автосервіс».

Згідно договору купівлі-продажу № 3378 від 23.04.2008 року (а.с. 42) Товариству з обмеженою відповідальністю «Пласт-Бокс Україна» придбало у ЗАТ «Чексіл-автосервіс» об'єкти нерухомості по вул. Щорса, 66, у тому числі допоміжний корпус № 4.

Допоміжний корпус № 4 переданий ТОВ «Пласт-Бокс Україна» за актом приймання-передачі 23.04.2008 року.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст