Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 06.03.2018 року у справі №678/283/17

Ухвала КАС ВП від 06.03.2018 року у справі №678/283/17

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 85

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 березня 2018 року

м. Київ

справа № 678/283/17

провадження № К/9901/3223/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Анцупової Т. О.,

суддів: Кравчука В. М., Стародуба О. П.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу № 678/283/17

за позовом ОСОБА_1 до Міністерства оборони України, третя особа - Хмельницький обласний військовий комісаріат про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити дії,

за касаційною скаргою Міністерства оборони України на постанову Летичівського районного суду Хмельницької області (у складі судді Ходоровського І. Б.) від 27 липня 2017 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду (у складі колегії суддів: Совгири Д. І., Курка О. П., Білоуса О. В.) від 07 листопада 2017 року, установив:

І. ПРОЦЕДУРА

1. У березні 2017 року ОСОБА_1, звернувся до суду з адміністративним позовом до Міністерства оборони України, третя особа - Хмельницький обласний військовий комісаріат, в якому просив:

- визнати неправомірними дії Міністерства оборони України щодо повернення на доопрацювання заяви ОСОБА_1 з доданими документами про призначення та виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку з встановленням ІІІ групи інвалідності, пов'язаної з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись військові дії;

- зобов'язати Міністерство оборони України розглянути заяву ОСОБА_1 про призначення та виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку з встановленням ІІІ групи інвалідності, пов'язаної з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись бойові дії у розмірі 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності з доданими до неї документами та прийняти рішення яким у відповідності до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20 грудня 1991 року № 2011-XII (далі - Закон № 2011-XII) та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві» від 25 грудня 2013 року № 975 (далі - Порядок № 975) призначити та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу у зв'язку з встановленням ІІІ групи інвалідності, пов'язаної з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись бойові дії у розмірі 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності.

В обґрунтування вказаних вимог позивач зазначав, що має право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку з встановленням ІІІ групи інвалідності, пов'язаної з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись бойові дії, однак відповідач заяву позивача про виплату вказаної допомоги не розглянув, а документи повернув на доопрацювання, чим порушив його права. На думку позивача, чинним законодавством України, яке регулює питання щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги, не передбачено можливості повернення документів на доопрацювання, такі дії виходять за межі наданих відповідачу повноважень.

2. Постановою Летичівського районного суду Хмельницької області від 27 липня 2017 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2017 року, позовні вимоги задоволено частково: визнано неправомірними дії Міністерства оборони України щодо повернення на доопрацювання заяви ОСОБА_1 з доданими документами про призначення та виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку з встановленням ІІІ групи інвалідності, пов'язаної з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись військові дії; зобов'язано Міністерство оборони України розглянути заяву ОСОБА_1 з доданими до неї документами про призначення та виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку з встановленням ІІІ групи інвалідності, пов'язаної з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись військові дії у розмірі 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності та прийняти рішення у відповідності до Закону № 2011-XII та Порядку № 975. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

3. 28 грудня 2017 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга Міністерства оборони України на постанову Летичівського районного суду Хмельницької області від 27 липня 2017 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2017 року у справі № 678/283/17.

4. У касаційній скарзі скаржник, посилаючись на порушення та неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, яким відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

5. Ухвалою Верховного Суду від 11 січня 2018 року у зазначеній справі відкрито провадження та установлено десятиденний строк з моменту отримання копії вказаної ухвали для подачі відзиву на касаційну скаргу.

6. Від ОСОБА_1 відзиву на касаційну скаргу до суду не надходило.

7. У касаційній скарзі скаржник просить розглянути справи за участю його представника.

8. Ухвалою Верховного Суду від 05 березня 2018 року справу призначено до попереднього розгляду відповідно до ст. 343 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) в редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII (далі - Закон № 2147-VIII).

IІ. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

9. Судами попередніх інстанцій встановлено, що у період з квітня 1985 року по листопад 1987 року ОСОБА_1 проходив строкову військову службу в лавах Збройних Сил колишнього СРСР, у період з 04 лютого 1986 року по 11 листопада 1987 року приймав участь у бойових діях на території Республіки Афганістан в складі військової частини п/п 83255, що підтверджується військовим квитком НК № 4883145 від 13 жовтня 1985 року.

10. Згідно довідки до акту огляду медико-соціальної експертної комісії Серії АВ № 0325967 позивачу 12 грудня 2014 року встановлено ІІІ групу інвалідності внаслідок поранення та контузії, пов'язаних з виконанням військової служби при перебуванні в країнах, де велись бойові дії, й 15 вересня 2016 року видано посвідчення серії Є № 012666 про те, що він є інвалідом ІІІ групи і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни.

11. Відповідно до Витягу із протоколу засідання Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузії, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця № 3944 від 22 жовтня 2015 року поранення (контузія) і захворювання ОСОБА_1 пов'язані з виконанням обов'язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись бойові дії.

12. Згідно висновку спеціаліста у галузі судово-медичної експертизи № 2003/Ж від 20 жовтня 2015 року, виданого Київським міським клінічним бюро судово-медичної експертизи, у ОСОБА_1 виявлені рубці в потиличній ділянці зліва від серединної лінії, в правій лопатковій ділянці, в лівій лопатковій ділянці, що є наслідком загоєння ран, які виникли внаслідок розривної дії снаряду, могли бути причинені у зазначений строк, тобто у 1987 році.

13. 27 жовтня 2015 року ОСОБА_1 звернувся до Хмельницького обласного військового комісаріату із заявою про виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку із встановленням ІІІ групи інвалідності, яка пов'язана з виконанням обов'язків військової служби. До заяви додав документи, а саме: копію витягу з протоколу засідання Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузії, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця з виконанням обов'язків військової служби, копію довідки медико-соціальної експертної комісії, копію висновку спеціаліста в галузі судово-медичної експертизи про обставини травми, копію паспорта, ідентифікаційного коду та військового квитка, копію довідки інваліда війни ІІІ групи, копію посвідчення учасника бойових дій, копію довідки про проходження строкової служби та про участь в бойових діях, копію розрахункового рахунку.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст